Ukras Rožaja i cijelog Sandžaka je Medresa

Image„Svako ima svoje ukrase, a ukras Rožaja i cijelog Sandžaka je
medresa. Zato imamo pravo na zahvalu Uzvišenom i pravo na radost i ponos
što pripadamo zajednici šehadeta – vjere u jednog jedinog Gospodara, i
što pripadamo našoj divnoj sandžačkoj i Bošnjačkoj tradiciji.“ – kazao je muftija sandžački i cijele Srbije Muamer ef. Zukorlić na Svečanoj akademiji maturantica Medrese u Rožajama.

U rožajskom Domu kulture, 7. juna 2010. godine, održana je svečana akademija 11. generacije maturnatica „Gazi Isa-beg“ medrese – novopazarskog i rožajskog odjeljenja.
Dom kulture je bio pretijesan da primi sve one koji su željeli prisustvovati svečanosti. Svojim prisustvom svečanost su uveličali glavni muftija Islamske zajednice Muamer ef. Zukorlić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Mevlud Dudić, profesori i vaspitači medrese, direktori osnovnih i srednjih škola, predstavnici političkog i društvenog života, imami, roditelji maturanata i mnogi drugi.
Program je vodila Sanela Misirlić.
Svečanost je otpočela učenjem Kur'ana. Ašere je proučio Haris ef. Hadžić, nakon čega je prikazana video projekacija maturantica 11.-te generacije.
Ilahije i kaside izvodili su horovi muške i ženske medrese – rožajskog i novopazarskog odjeljenja.
Nezaobilazan dio medresinih svečanosti postali su glumački komadi medresine sekcije za glumu. Ovoga puta učenice rožajskog odjeljenja Ženske medrese izveli su kratku predstavu u kojoj se snaha i svekrva sukobe oko kćerke Fatime koja želi upisati Medresu, ali nema podršku od svoje majke. Na kraju Fatima ipak upisuje Medresu.
Zbog odsustva direktora Medrese mr. Mustafe ef. Fetića prisutnima se obratio koordinator rožajskog odjeljenja Ženske medrese Redžep ef. Murić. On je u svom izlaganju govorio o važnosti funkcionisanja medrese posebno odjeljenja u Rožajama. „Ovo je vaša i naša svečanost, jer uspjeh ovih mladih svjetova je i Vaš i naš uspjeh“ – kazao je Redžep ef. i dodao da se nekada rezultati nečijega rada ne mogu odmah vidjeti, već da je za to potrebno vrijeme. „Naš rad i naši uspjesi postat će predmet zanimanja generacija koje dolaze.“ – kazao je efendija Murić.
Voditeljica programa je u ime kolektiva Medrese čestitala Glavnom muftiji ubjedljivu pobjedu na izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka i pozvala ga da se obrati prisutnima.
Muftija Sandžački i cijele Srbije Muamer ef. Zukorlić se u svom obraćanju osvrnuo na važnost medrese i na njenu historijsku ulogu u kreiranju islamskog obrazovnog sistema u Sandžaku. Izmeðu ostalog Muftija je kazao:
„Kada se desi ključanje brojnih blagodati, možda ponekad osjetimo zasićenost. Mi muslimani pod okriljem Islamske zajednice smo bili počašćeni time da posljednjih 15 godina imamo prilike imati jako mnogo svečanih prigoda i mnogo razloga za sreću i radost. To je svakako predivno, ali isto tako tu postoji mali rizik da se u tom slučaju izgubi osjećaj za prioritete.
Zato želim podvući da možemo osnivati stotine ustanova, možemo praviti stotine novih organizacija, ali ni jedna od njih nikada neće uspjeti prevazići značaj i važnost Medrese. Medresa je majka našeg obrazovanja, naše kulture, našeg opstanka, našeg vjerskog, nacionalnog, kulturnog i svekolikog identiteta.
Zato sve radosti na jednu stranu ali radost ubiranja plodova medrese je nešto što ovdje u Sandžaku ima tradiciju više od 600 godina i zato predstavlja kičmeni stub našeg opstanka. Zato budite ponosni što Rožaje i cijeli Sandžak imaju ovu čast – iznjedriti nove dragulje, plodove, nosioce Allahove riječi, svjetiljke, ali prije svega posebne majke. Sve su majke vrijedne i svaka majka zaslužuje najviši stepen poštovanja. Jer ono što je obezbijedilo naš opstanak u prošlosti jeste majka. Meðutim, idealna majka je obrazovana i vaspitana majka, majka koja je u svojoj ličnosti susrela moral i zanje. To je idealna majka.“
Nakon obraćanja Muftija je uručio pohvalnice najboljim učenicama meðu maturanticama: Hidajeti Hadžić iz rožajskog odjeljenja i Šemsi Dacić iz novopazarskog odjeljenja. One su dobile Muftijinu nagradu kao najbolje učenice Medrese a to je godinu dana besplatnih studija na Internacionalnom univerzitetu ili Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.
Na kraju svečanosti dovu je proučio hfz. Abdurahman ef. Kujević. 

{gallery}akademija-maturanata-u-rozajama-07.06.2010{/gallery}

Salahudin Fetić | Islamskazajednica.org