Gadafi primio balkanske vjerske poglavare

ImageLibijski voða Muammer el-Gaddafi primio je u Tripoliju, 6. juna 2010.
godine, muslimanske vjerske poglavare sa Balkana i to: reisu-l-ulemu
Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafu Cerića, zamjenika
glavnog mufije IZ u Srbiji Rešad-ef. Plojevića, glavnog muftiju IZ
Kosova Naim-ef. Trnavu, reisa IZ Crne Gore Rifat-ef. Fejzić, izaslanika
IZ Albanije Genti Krujaa, izaslanika reisu-l-uleme Makedonije Afrim-ef.
Tahirija, zamjenika muftije IZ Hrvatske dr. Aziz-ef. Hasanovića i
zamjenika muftije IZ Slovenije Ibrahim-ef. Malanovića.

Libijski voða je zaželio dobrodošlicu svojim gostima poručivši im da Libiju smatraju svojom domovinom i da će on lično i libijski narod uvijek biti od pomoći muslimanima Balkana.
Libijskom voði se ispred delegacije prvi obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Mustafa Cerić koji mu je na početku izrazio saućešće povodom nedavne avionske nesreće Afriqijyah Airwaysa koja se desila u Tripoliju 12. maja, ove godine i u kojoj je poginulo 103 osobe.
Potom je reisu-l-ulema dr. Cerić izrazio zahvalnost el-Gaddafiju na njegovom angažmanu na širenju dobre volje u svijetu koji danas najviše potrebuje mir i sigurnost. Reisu-l-ulema se Gaddafiju posebno zahvalio na brizi prema bosanskoj djeci koja su boravila u Libiji tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.
Reisu-l-ulema je izvjestio libijskog voðu o različitim programima i projektima Islamske zajednice na obnovi džamija, vakufa, te ukazao na važnost podrške i jačanja muslimanskog jedinstva kako se više nikada i nikome ne bi ponovio genocid kao što se dogodio nad muslimanima Bosne i Hercegovine i Balkana na kraju 20. stoljeća.
Ispred Mesihata Islamske zajednice u Srbiji predsjedniku Gadafiju obratio muftija Rešad ef. Plojović, koji mu se zahvalio na prijemu i prilici da na neposredan način sasluša predstavnike Islamskih zajednica sa Balkana, te da se upozna sa prilikama u kojim djeluju, aktuelnim stanjem i problemima sa kojima se muslimani suočavaju.
Muftija Plojović je predstavio rezultate Islamske zajednice u Srbiji na polju odgoja i obrazovanja, upoznavši ga sa ličnom kartom svih odgojno obrazovnih institucija u Islamskoj zajednici, od obdaništa do Univerziteta, ali i sa potrebama i problemima sa kojima se Islamska zajednica i muslimani suočavaju.
Jedinstvena prilika susreta i razgovora sa liderom Gadafijem, iskorištena je da se u ime Islamske zajednice i muslimana sa prostora Srbije njemu uruči prigodan poklon, to jest ćilim ručne izrade vrijednih muslimanki iz Sandžaka, koji je specijalno izraðen za ovu priliku. Posjeti predvodnika i predstavnika Islamskih zajednica sa Balkana lideru Gadafiju dat je
veliki publicitet u Libijskim medijima, sve novine i televizije izvještavaju o ovom dogaðaju predstavljajući ga kao veoma važan dogaðaj, koji će pokrenuti važne projekte i procese, od kojih je najvažniji proces zbližavanja i ujedinjenja Islamskih zajednica i muslimana na Balkanu pod ličnim pokroviteljstvom lidera Gadafija, koji nije krio oduševljenje i radost povodom pokretanja takve inicijative i spremnosti da se formira posebno tijelo koje ce biti aktivno na terenu i raditi na realizaciji pomenutog projekta.
Pored susreta sa liderom Gadafijem delegacija predvodnika i predstavnika IZ-a Balakana se susrela sa ministrom za vakufska pitanja i posjetila Fakultet za islamsku da'wu.
Posjetu Libiji naša delegacija je iskoristila za susret sa našim studentima koji su na studijama u ovoj državi, te vrijednim Sandžaklijama koji žive i rade u Tripoliju.
Nakon riječi tople dobrodošlice i prijema koji je u sklopu rezidencijalnog kompleksa Libijski voða el-Gaddafi je muslimanske vjerske poglavare pozvao da suraðuju na postizanju konstruktivnog jedinstva radi zaštite, očuvanja i razvijanja vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta muslimana Balkana. Libijski voða je izrazio spremnost da podrži ideju formiranja Vijeća za meðu-muslimansku koordinaciju na Balkanu, te ponovio svoj apel da muslimani imaju pravo na vjeru, kulturu, tradiciju. U slobodarskom duhu revolucionara Gaddafi je poručio kako je svijet stvorio Dragi Bog i kako svi ljudi na planeti imaju prava život, dostojanstvo i budućnost bez straha za svoju i budućnost svoje djece. «Libija je kao vaša zemlja i vi ste ovdje uvijek dobrodošli, stoga se osjećajte kao kod kuće,» poručio prilikom prijema muslimanskih vjerskih poglavara libijski voða Muammer el- Gaddafi.

Izvori: Mina, Islamskazajednica.org