Staviti krst na glavu Muftiji znači staviti krst na glavu svakom muslimanu

Image

CENTRE CULTUREL ISLAMIQUE DU NORD

Pisma podrške Glavnom muftiji Muamer ef. Zukorliću pristižu svakoga dana, nakon objavljenje fotomontaže u dnevnom listu "Blic" od 19.06.2010. Islamski kulturni centar Nord (CENTRE CULTUREL ISLAMIQUE DU NORD) uputio je pismo podrške Saboru, Mešihatu, Glavnom muftiji i svima koji se bore na putu očuvanja dostojanstva muslimana, uz apel Saboru Islamske zajednice da donese odluku "da se u ovom slučaju ide do kraja, ako bude
potrebno i pred Meðunarodni sud pravde u Strazburu. Krajnje je vrijeme
da oni koji skrnave dostojanstvo muslimana, vide cijenu toga što rade." – navodi se u saopštenju.

POŠTOVANI  PREDSJEDNIČE SABORA  IZ U SRBIJI,
UVAŽENI GLAVNI  MUFTIJA,
CIJENJENI MUTIJE, IMAMI I ČLANOVI SABORA,

Esselamu alejkum,

Obavješteni smo o povodu sazivanja Vanrednog Sabora IZ, odnosno, povodom objavljivanja fotomontaže glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića u beogradskom dnevnom listu Blic, u srpskoj pravoslavnoj odori, sa krstom i pored pape Benedikta Šesnaestog .

Ovaj čin predstavlja još jedan u nizu skrnavljenja islamskih vijerskih simbola, koje se svakodnevno mogu naći na stranicama srbijanskih medija.

Muftija je svakako jedan od simbola islama i muslimana, a staviti krst na njega, jeste svakako poruka (ili težnja) stavljanja istog tog krsta svima onima kojima je muftija vjerski voða, u ovom slučaju svim muslimanima u Srbiji.

Kako izgleda interpretacija ljudskih i vijerskih prava na srpski način, moglo se vidjeti i na primjeru reakcije pojedinih beogradskih nevladinih organizacija i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Umjesto, da najoštrije osude ovaj u najmanju ruku uvrijedljivi čin beogradskog Lista, oni su napali one kojima se nepravda učinila. Meðutim, to je još jedan od mnogo dokaza, da se u teškim situacijama moramo okrenuti sebi, svojim potencijalima i pomoći od dragog Boga dž.š.

Historija vrijeðanja muslimana i islama i svega onoga što ih obilježava, počev od Kur’ana, preko Poslanika a.s., pa sve do džamije i uleme je stara koliko i sam islam. Mi muslimani najbolje znamo kako su prošli oni koji su to radili.

Stoga, Islamski Kulturni Centar Nord iz Luksemburga, njegovo rukovodstvo i članovi, najoštrije osuðuje ovaj brutalan pokušaj skrnavljenja islamskih vrijednosti od strane beogradskog lista Blic.
Podržavamo i pridružujemo se aktivnostima Islamske zajednice u Srbiji povodom ovog slučaja i stojimo svim svojim kapacitetima na raspolaganju rukovodstvu IZ da o ovome upoznamo sve relevantne meðunarodne institucije.

Apelujemo na Sabor da donese odluku da se u ovom slučaju ide do kraja, ako bude potrebno i pred Meðunarodni sud pravde u Strazburu. Krajnje je vrijeme da oni koji skrnave dostojanstvo muslimana, vide cijenu toga što rade.