ZSD osuðuje Blic zbog uvrjeldljive fotomontaže

ImageOsudu fotomontaže sa likom glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića u
pravoslavnoj svešteničkoj odori sa krstom na glavi koja je objavljena u
dnevnom listu „Blic" 19.06.2010. godine objavila je Zajednica Sandžačke dijaspore saopštenjem za javnost.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Zajednica sandžačke dijaspore u ime svih sandžačkih Bošnjaka koji žive u evropskom zemljama, najoštrije osuðuje fotomontažu glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića, koja je objavljena u srbijanskom listu Blic.

Podsjećamo da je u ovoj fotomontaži muftija Zukorlić prikazan u pravoslavnoj svješteničkoj odori sa krstom na sebi, držaći se za ruku sa papom Benediktom Šesnaestim.

Pomenuti gest uredništva ovog dnevnog srpskog Lista pokazuje da procesi pokrštavanja muslimana Sandžaka koji su se dešavali u prošlosti, nisu prestali. Oni su danas poprimili drugi, ne kao nekada nasilni, otvoreni, već perfidniji, akademski oblik. 

Da srpska politika, mediji i institucije nisu  odustali od svojih zločinačkih aspiracija govori ne samo ovaj gest, već sve ono što se dešava poslijednjih 20 godina u Sandžaku. Ovo je samo kruna težnji da se od strane srpske UDBE, preuzme institucija Islamske zajednice i da se muslimani u Srbiji stave pod isti simbol koji je Blic nacrtao muftiji Zukorliću.

Iako je svima jasno da sloboda štampe ima svoje granice, ipak su se mogli čuti i drugi glasovi od pojedinih udruženja novinara i pojedinih NVO. Sandžačke Bošnjake to ne iznenaðuje. Svi se oni jave kada muslimane vrijeðaju, ne da bi dali podršku, već da bi kritikovali reakciju muslimanske zajednice. 

Zajednica sandžačke dijaspore daje punu podršku strukturama IZ u Srbiji u borbi za dostojanstvo muslimana. ZSD poziva sva bošnjačka udruženja, organizacije i istaknute pojedince da zuzumu jedinstven stav po ovom pitanju. Pridružujemo se pozivu za bojkot lista Blic i podržavamo aktivnosti na tužbi protiv ovog Lista za obeštećenje za nanijete uvrijede.

Informativna služba ZSD
Frankfurt a.M. 24.06.2010