Održan Sveopći Sabor Islamske zajednice u Srbiji

ImageU povodu sramne uvrede lista Blic na račun Glavnog muftije, Islamske
zajednice i muslimana, u Velikoj sli Mešihata u subotu, 26.06.2010. god., održan je Sveopći
Sabor Islamske zajednice u Srbiji, na kome su učešće uzeli: članovi
Sabora, rukovodioci svih organa i ustanova Islamske zajednice, muftije,
muderisi, glavni imami, imami i vjeroučitelji.

Usvojeni su:

Z A K L J U Č C I

  1. Zbog sve izraženije islamofobije muslimani u Srbiji zabrinuti su za budućnost svog vjerskog i kulturnog identiteta.
  2. Od rukovodstva države, na čelu sa Predsjednikom Republike, tražimo čvrste garancije kako bi muslimani u Srbiji mogli osjetiti ličnu i kolektivnu sigurnost, kao i ravnopravnost sa drugim narodima i zajednicama.
  3. Islamska zajednica, sa ogorčenjem, najoštrije osuðuje sramnu uvredu lista Blic na račun Muftije i muslimana, putem fotomontaže sa likom Glavnog muftije u pravoslavnoj odori, sa krstom na glavi, što simbolizira nastavak genocidne politike prema muslimanima.
  4. Islamska zajednica je jedinstvena u podršci Mešihatu, na čelu sa Glavnim muftijom, u zahtjevu za krivičnom odgovornošću počinioca ove uvrede, kao i zahtjevu za simboličkom nadoknadom u iznosu od 100.000.000€ (stotinu miliona eura), te pozivu na bojkot kupovine i distribucije lista Blic.
  5. Islamska zajednica neće dopustiti da ova uvreda i drugi primjeri netrpeljivosti prema muslimanima na bilo koji način ugroze dobre odnose sa komšijama hrišćanima, ukazujući da se zajednička budućnost gradi na meðusobnom poštovanju.
  6. Sloboda govora, koja predstavlja neospornu civilizacijsku vrijednost savremenog društva, ne može biti izgovorom za postupke: antisemitizma, rasizma, govora mržnje, a ni islamofobije, što se na globalnom planu pokušava činiti medijskim uvredama na račun posljednjeg vjerovjesnika islama, Muhammeda a.s. i drugih islamskih simbola.
  7. Islamska zajednica zahvaljuje svim graðanima, a posebno nemuslimanima, koji su se u velikom broju pridružili osudi ove sramne uvrede.
  8. Na putu zalaganja za punu slobodu i prava muslimana u Srbiji, Islamska zajednica traži podršku od meðunarodnih islamskih organizacija i institucija.
  9. Od Mešihata tražimo punu odlučnost i dosljednost na putu povraćaja i zaštite vakufske imovine, oštro osuðujući spregu političara, pravosuða, tajkuna i kriminalaca, koji posljednjim trzajima nastoje uzurpirati vakufsku imovinu, ne prezajući ni od huškanja policije na narod.
  10. Islamska zajednica sa svim svojim strukturama najsrdačnije čestita muftiji Muameru ef. Zukorliću na ubjedljivoj pobjedi Bošnjačke kulturne zajednice na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, uvjereni da ova pobjeda predstavlja istorijski iskorak na putu ostvarenja pune slobode i prava Bošnjaka i svih muslimana u Srbiji. 

Sample Image

Sample Image

{gallery}sveopsti-sabor-26.06.2010{/gallery}