Fotomontaža – Kršenje ljudskih prava i poruka Bošnjacima da nisu poželjni u Srbiji

U povodu uvredjljive fotomontaže u dnevnom listu „Blic“ od
19.06.2010.god a na račun vjerskog lidera Bošnjaka muslimana u Srbiji
glavnog muftije Muamera ef. Zukorlića oglasio se Centar za zaštitu
ljudskih prava i tolernaciju – «Polimlje» iz Prijepolja:

Centar za zaštitu ljudskih prava i tolernaciju – «Polimlje»

 

Sramno je i žalosno što je jedan od najčitanijih dnevnih novina u Srbiji dnevni list „BLIC“ (19.06.2010.) na krajnje sraman i uvredjljiv način objavio fotomontažu fotografije sa jasnim likom u pravoslavno-svešteničkoj odori i sa krstom na glavi, vjerskog lidera Bošnjaka muslimana koji žive u Srbiji Muamera ef. Zukorlića i tom prilikom povrijedio najdublja vjerska osjećanja Bošnjaka muslimana.
Vrijeðanje vjerskih lidera bilo koje vjerske zajednice predstavlja jasan dokaz da svijest o drugom i drugačijem je na jako niskoj razini i može biti jasan pokazatelj o smjeru kretanja tog društva i zajednice.
Objavljivanje fotomontaže vjerskog lidera Bošnjaka muslimana koji žive u Srbiji Muamera ef. Zukorlića sa odorom koju nose sveštenici druge vjerske zajednice sa jasno vidljivim krstom na glavi, je jasan pokazatelj trenutne svijesti i jasne namjere pomenutog lista da ismijavanjem i namjernom uvredom pošalju poruku Bošnjacima muslimanima koji žive u Srbiji, da oni takvi kakvi jesu nisu poželjni u toj formi i opredjeljenju u društvu kakvo jeste danas u Srbiji.
Očigledno da je proces demokratizacije društva u Srbiji krenuo u pogrešnom smjeru, ili je pogrešno shvaćen, kada se i nakon svih posljedica koje je prouzrokovala objava fotomontaže vjerskog lidera Bošnjaka muslimana Muamera ef. Zukorlića sa krstom na glavi, ne preuzima nikakva odgovornost za posljedice koje su prouzročene. Žalosno je, ali i istinito je, što se u državi u kojoj se toliko mnogo govori o ljudskim pravima i vjerskim slobodama i nakon sedam dana ne oglašava niko od autoriteta države i zagovornika procesa evropeizacije, koji bi osudili ovaj brutalni čin skrnavljenja simbola jedne vjerske zajednice u državi Srbiji, u ovom slučaju zajednice Bošnjaka muslimana.
Stavljanje krsta na glavu vjerskog lidera Bošnjaka muslimana se ne može okarakterisati kao čin humora i zabave, bez obzira u kom dijelu novina se to nalazilo, iz razloga što su posljedice toga nesagledive, a bilo kakvo preuzimanje odgovornosti ne može umiriti osjećanja onih koji sebe smatraju Bošnjacima i muslimanima.
Ovo posebno daje jako lošu sliku o društvu u državi Srbiji i stanju svijesti većinskog naroda spram vjerskih i nacionalnih manjina koje žive u njoj.
S tim u vezi, Centar za zaštitu ljudskih prava i tolernaciju – Polimlje najoštrije osuðuje objavljivanje fotomontaže fotografije vjerskog lidera Bošnjaka muslimana Muamera ef. Zukorlića u svešteničkoj odori sa krstom na glavi, i isto tako najoštrije osuðuje nonšalantnost odgovornih institucija i lica koje se nisu udostojile osuditi ovaj namjerni, sramni i brutalni čin kršenja ljudskih, vjerskih i nacionalnih prava Bošnjaka muslimana koji žive u Srbiji. Ovo je jasan pokazatelj da oni koji su se trebali oglasiti, a nisu, zapravo jasno i ciljano podržavaju objavljivanje lika glavnog muftije Islamske Zajednice u Srbiji Muamera ef. Zukorlića u svešteničkoj odori sa krstom na glavi.
Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju-Polimlje poziva odgovorne institucije i pojedince da preuzmu odgovornost za ovo djelo i na taj način umire povrijeðena osjećanja Bošnjaka muslimana koji žive u Srbiji i da na taj način pošalju sliku o sebi kao svjesnim i spremnim institucijama i osobama za život sa drugim i drugačijim.

Predsjednik

Alen R. Duraković