Na uvrjedljivoj fotomontaži smo prepoznali krvavu odoru u kojoj su svećenici SPC blagoslovili genoci

ImagePovodom uvrjedljive fotomontaže u Dnevnom listu Blic u kojoj je Glavni muftija predstavljen u pravoslavnoj odori sa krstom na glavi, Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje izdali su saopćenje:

 

 

Saopćenje Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje 

 

Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje sa sjedištem u New Yorku najoštrije osuðuje srbijanski dnevni list “Blic” koji je 19. juna objavio fotomontažu, na kojoj je lider Bošnjaka i muslimana u Srbiji i Sandžaku muftija Muamer-ef. Zukorlić prikazan u pravoslavnoj svešteničkoj odori sa krstom na glavi. To je velika uvreda kako za uvaženog muftiju Zukorlića tako i za sve sljedbenike islama, ne samo koji žive u Srbiji i Sandžaku već i šire. Samim činom fotomontaže u pravoslavno-svešteničkoj ikonografiji koja se plasira putem režimskih medija poslata je jasna poruka u Srbiji i okruženju, kakva su prava muslimana, odnosno šta će im se dogoditi u sljedećem krstaškom pohodu, posebno onima koji ni pod koju cijenu ne prihvataju biti režimski poslušnici i koji drže do svoje čestite islamske vjere, bošnjačke kulture, nacije i ponosa, a muftija Zukorlić upravo je jedan od tih. To je ujedno jedan dodatnih razloga što Islamska zajednica Plav-Gusinje iz New Yorka daje otvorenu i punu podršku muftiji Muameru ef. Zukorliću i instituciji Islamske zajednice koju on predvodi.Kao potomci Plavljana i Gusinjana nad kojima je 1912/13. godine u Crnoj Gori vršeno nasilno pokršatavanje i genocid, posebno osuðujemo ovaj sraman čin koji nas je uznemirio, pa iako smo daleko od svoje rodne grude. Takoðer, mi u IZ Plav-Gusinje i uopšte bošnjačkoj dijaspori u New Yorku, na slici smo prepoznali upravo onu odoru u kojoj su svećenici Srpske pravoslavne crkve, iz uže i šire Srbije, blagoslovili i ispraćali svoje stado da čini genocid i istrebljuju Bosanske muslimane u periodu srpsko-crnogorske agresije 1992-95. Duboko je u našim dušama već urezano stradanje Bošnjaka u Srebrenici, Prijedoru, Višegradu, Foči, Zvorniku, Sarajevu… posebno što su brojnim čestitim imamima i intelektualcima prije nego su im srpsko-crnogorski dželati uz odobravanje i blagoslov pravoslavnih svećenika oduzeli dušu, po tijelu i na čelu sa kamama urezivali krstove. To je povod više što osuðujemo čin fotomontaže, jer je ponizno da se jedan sljedbenik islama prikazuje baš u takvoj krvavoj odori.
Pozivamo predsjednika Republike Srbije Borisa Tadića i patrijarha Irineja da osude i da se ograde od ovog sramnog čina. Ako to ne budu uradili u što kraćem roku smatrat ćemo da je montaža uraðena po njihovoj narudžbi, te ćemo upoznati relevantne institucije u SAD o namjerama srbijanskog režima i SPC koji i preko medija nastavljaju tamo gdje je balkanski kasapin Milošević stao.

Predjsendik

hadži Smail Srdanović