Predsjednik Republike podržava vrijeðanje muslimana

ImageMešihat Islamske zajednice u Srbiji sa ogorčenjem najoštrije osuðuje
podršku predsjednika Republike Borisa Tadića autoru fotomontaže u listu
„Blic“ sa likom glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića u pravoslavnoj
svešteničkoj odori sa krstom na glavi, što razumijemo kao podršku
bestidnog vrijeðanja vjerskih osjećanja muslimana. Jasno je da je ovim
predsjednik Tadić odgovorio na zahtjev, ali ne i očekivanje, Sveopšteg
Sabora Islamske zajednice, stajući na stranu onih koji vrijeðanjem na
vjerskoj osnovi, kršeći Ustavne i zakonske odredbe, izazivaju
nesigurnost i zabrinutost muslimana u Srbiji za svoj identitet i svoju
budućnost.

Ovim je Predsjednik Srbije jasno dao do znanja da pojave islamofobije u Srbiji imaju uporište u državnom aparatu do najvišeg nivoa.
Ovim gestom potvrðuje se genocidna politika prema Bošnjacima koja se nakon 11. jula 1995. godine provodi posredstvom kulture, obrazovanja i medija, te demaskira licemjernost u usvajanju Deklaracije o Srebrenici u Parlamentu Republike Srbije.
Ovaj čin je u direktnoj suprotnosti sa pokušajima državnog vrha da posredstvom Republike Turske sa Srbije skine hipoteku neprijateljstva prema islamu i muslimanima, što će neminovno ugroziti i ono malo povjerenja izmeðu zvaničnog Beograda i muslimana.
Sada nam je jasno da iza ovog talasa neprijateljstva prema islamu i muslimanima ne stoje vjerski pravoslavni faktori već oni čija je namjera da na uvredama i raspirivanju vjerske netrpeljivosti ostvaruju politički i ideološki profit.
Očito je da će se muslimani u Srbiji, shodno svom stogodišenjem iskustvu, i dalje morati oslanjati na sopstvene duhovne, kulturne, porodične, institucionalne i druge tradicionalne vrijednosti i resurse u cilju svog opstanka i očuvanja sopstvenog identiteta.

Informativna služba Mešihata