BNV traži ostavku Čiplića

ImageZbog diskriminatorskog odnosa prema Bošnjacima i niza falsifikatorskih
radnji pri konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća, tražimo hitnu
ostavku ministra za ljudska i manjinska prava, Svetozara Čiplića.

Bošnjačko nacionalno vijeće podnijet će krivičnu prijavu protiv ministra Čiplića, i službenika Ministarstva zbog falsifikovanja potpisa vijećnika Zehnije Bulića i Hidjeta Mustafića na navodnim ostavkama.
Činjenica da je ministar Čiplić u noći 6. na 7. juli bez osnova izmijenio član 3, Poslovnika o održavanju konstitutivne sjednice vijeća, uslovivši dvotrećinsko prisustvo vijećnika za konstituisanje Vijeća, potvrðuje tendencioznu namjeru da spriječi implementaciju pobjede Bošnjačke kulturne zajednice na održanim izborima.
Obzirom da su Savjeti svih drugih nacionalnih manjina konstituisane po prethodnom poslovniku bez pomenutog uslova, ovim je potvrðeno da je diskriminacija nad Bošnjacima dio zvanične politike ovog ministarstva i Vlade Srbije.
Ovakvim ponašanjem, ministar Čiplić preuzima neposrednu odgovornost za veoma moguću destabilizaciju stanja u Sandžaku.
Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenuće postupak pred Ustavnim sudom Srbije, i Sudom za Ijudska prava u Strazburu, u cilju otklanjanja pravnih posljedica diskriminatorskih akata ministra Čiplića.
Nema sumnje da je riječ o organizovaom političkom kriminalu sa ciljem ignorisanja izborne volje Bošnjaka, a radi održanja poltronskog statusa sandžačke politike prema Beogradu.