Amor Mašović održao predavanje u Mešihatu

ImageMešihat Islamske zajednice u Srbiji u suradnji sa Bošnjačkom kulturnom
zajednicom organizirao  je u srijedu 7. jula 2010. godine u Velikoj sali
mešihata predavanje na temu „Petnaest godina od genocida u Srebrenici“.
Gost predavač na ovoj tribini bio je gospodin Amor Mašović, predsjednik
državne komisije Bosne i Hercegovine za traženje nestalih osoba. 

Velika sala mešihata bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a tribini su pored graðana prisustvovali i glavni muftija Muamer-ef. Zukorlić, novoizabrani predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof.dr. Mevlud Dudić, muftija beogradsko-novosadski Rešad-ef. Plojović, dekan Fakulteta za islamske studije hafiz dr. Almir Pramenković, direktor Medrese mr. Mustafa-ef. Fetić, imami, vjeroučitelji i drugi upošljenici Islamske zajednice.

Amor Mašović Roðen je u Sarajevu 1955.godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje, kao i Pravni fakultet. Karijeru je počeo kao pripravnik, a kasnije i pravnik u firmi svog oca i amidže, gdje je radio do početka rata.

Početkom rata počinje raditi u komisiji za razmjenu ratnih zarobljenika, koja je poslije transformirana u Državnu komisiju za traženje nestalih osoba. Od kraja rata, pa sve do danas, učestvovao je u otkrivanju i ekshumaciji tijela žrtava iz više masovnih i pojedinačnih grobnica.

Tribina je počela prikazivanjem dokumentarnog filma „Marš smrti“ u kojem se na veoma potresan i dirljiv način prikazuju razmjere stradanja Bošnjaka u Srebrenici. Nakon prikazivanja filma koji je u grudima prisutnih proizveo osjećaj gorčine a na licima grč gospodin Mašović je održao kratko predavanje u kojem je iznio neke stravične podatke o broju masovnih, zajedničkih i pojedinačnih grobnica i broju poginulih u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. 

Nermin Gicić | Islamskazajednica.org