Iftar u gradu Mehmed-paše Sokolovića

Image4. ramazana 1431god. ili 14 avgusta 2010god. porodica Memišević
pripremila je iftar u Carevoj džamiji. Džamija je bila pretjesna da
primi sve postače koji su protkani vjerom u Jednog i Jedinog Allaha
dž.š. željno isčekivali trenutke iftara. Iftaru su prisustvovale
džematlije povratnici, predstavnici javnog i političkog života,
predstavnici Islamske zajednce u Srbiji, imami sa prostora višegradskog
Medžlisa te predstavnici nevladinih udruženja.

Božiji Poslanik Muhammed s.a.w.s. je rekao:
„Ko pripremi postaču iftar , to će mu biti oprost od grijeha, oslobaðanje od vatre i imat će nagrade koliko i onaj što je postio, a da se njemu neće oduzeti ništa od njegove nagrade“.
04 ramazana 1431god. ili 14 avgusta 2010god. porodica Memišević pripremila je iftar u Carevoj džamiji. Džamija je bila pretjesna da primi sve postače koji su protkani vjerom u Jednog i Jedinog Allaha dž.š. željno isčekivali trenutke iftara. Iftaru su prisustvovale džematlije povratnici, predstavnici javnog i političkog života, predstavnici Islamske zajednce u Srbiji, imami sa prostora višegradskog Medžlisa te predstavnici nevladinih udruženja.
Čast nam je bila ugostiti  muftiju goraždanskog Hamed-ef.Efendića, hafiza iz Turske Salih-ef. Akcan, doc.dr.Admira Muratovića  – dekana humanističkih nauka na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru, dr.Mustafu-ef. Fetića – direktora Gazi Isa-begove medrese u Novom Pazaru, glavnog imama Medžlisa IZ-e Priboj Enes-ef.Svraku, ministra u vladi RS gosp.Omera Brankovića,te predstavinke susjednih Medžlisa.

{gallery}iftar_u_visegradu{/gallery}

Prisutnim se najprije obratio predsjednik Medžlisa IZ-e, Višegrad i predsjednik S.O.Višegrad mr.Bilal-ef.Memišević uputivši  srdačne selame dobrodošlice. Uslijedilo je obraćanje dr.Mustafe-ef. Fetića – direktora Gazi-Isa beg medrese u Novom Pazaru koji nije krio svoju radost što se nakon dugog vremena ponovo nalazi meðu svojom braćom i sestrama u Višegradu, istakavši da su „ramazanski iftari veličanstvena prilika da se srca vjernika još više učvrste s jedne i druge strane Drine“. Na koncu prisutnima se obratio uvaženi muftija goraždanski Hamed ef.Efendić ističići „nužnost povratka u Istočnu Bosnu kao i preuzeti emanet za brigu i hizmet o džamijama u našim povratničkim džematima, te da našu djecu odgajamo u skaldu sa Islamskim načelima i jačamo ljubav prema ovim krajevima“. Akšam-namaz i teraviju-namaz je imamio gost hafiz Salih-ef. Akcan.
Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svim gostima koji su nam ukazali čast svojim prisustvom.

Hasan-ef. Skorupan