Otvorena Vakufska kuhinja u Tutinu

ImageGlavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić, u okviru
svojih ramazanskih zijareta sandžačkih gradova, posjetio je u petak
3.9.2010. godine Tutin. Povod za ovu posjetu bila je džuma i otvaranje
još jedne vakufske kuhinje, koju je otvorio Centar za humanitarni rad
Islamske zajednice.

{gallery}hutba i kuhinja u tutinu, 03.09.2010{/gallery}

U prepunoj Centralnoj džamiji u Tutinu Glavni muftija je održao hutbu i predvodio džumu namaz, a u hutbi je ponovo istakao značaj vakufa za opstanak Bošnjaka u Sandžaku i da su Bošnjaci dužni da brane napadnute vakufe od otimanja. Sa mimbera je Glavni muftija pozvao sve Bošnjake da u subotu 4. septembra doðu na mirni protest, nakon podne namaza u 13 sati i 30 minuta koda vakufa Mearif na Hadžetu, i da na taj način daju svoj doprinos sprečavanju otimanja vakufske imovine.
Nakon džume namaza džematlije su izašli preko puta džamije gdje je u prizemlju zgrade Medžlisa opremljena i uz prisustvo tutinskih imama i uleme, kao i delegacije Mešihata na čelu sa Glavnim muftijom otvorena vakufska kuhinja.
Ovo je treća u nizu kuhinja koje Centar za humanitarni rad otvara, a prve dvije su otvorene u Novom Pazaru i Sjenici. Program je započeo učenjem Kur'ana Časnog, a srca prisutnih graðanki i graðana Tutina razgalili su i učenici medrese, članovi hora Gazi Isa-beg izvoðenjem ilahija. Glavni muftija je održao pozdravni govor i uz zahvalu Allahu dž.š. istakao da su Bošnjaci miroljubiv narod u čijim srcima nema mjesta za mržnju, već i kada im je teško, i kada su pritisnuti sa svih strana nalaze snage da čine dobra djela i da otvaraju hjrate. Glavni muftija je istakao doprinos hadžije Ahmeta Ahmatovića, koji je rodom iz Biševa, koji je nesebično dao sredstva da se kupi oprema za spremanje i čuvanje hrane, kako bi vakufska kuhinja mogla da otpočne sa radom.
Glavni muftija je pozvao Tutince da ne dozvole da ova kuhinja prestane sa radom već da je njeguju kao jedno od svoje djece i da koliko je ko kadar donose namirnica u nju, pa makar to bio i jedan hljeb dnevno, ili kilogram krompira. Na svečanom otvaranju su se odmah javila trojica Tutinaca koji su prihvatili emanet voðenja brige o vakufskoj kuhinji, a na pitanje Glavnog muftije ko je kadar da dnevno donosi makar po jedan hljeb, gotovo svi prisutni graðani su podigli ruku, tako da je perspektiva i ove vakufske kuhinje uz Allahovu dž.š. pomoć osigurana.

Nermin Gicić