Sjednica Sabora: Vakuf i vjeronauka moraju biti slobodni

ImagePovodom otimanja vakufske imovine od strane Gradske uprave Novog Pazara i
kršenja Zakona o vjerskoj nastavi od strane Ministarstva prosvjete, na
zasjedanju Sveopšteg Sabora Islamske zajednice u Srbiji, održanog
04.09.2010. godine, usvojeni su zaključci.

Sample Image

Z  A  K  LJ  U  Č  C  I

1. Otimanje Vakufa na Hadžetu, natopljenog krvlju šehida u genocidu 1945. godine, od strane lokalnog i beogradskog režima, predstavlja kulminaciju nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana.
2. Udar na islamsku vjeronauku završnica je priprema za asimilaciju i pokrštavanje muslimana, što predstavlja nastavak genocidne politike prema Bošnjacima.
3. Najoštrije osuðujemo okupatorsko ponašanje policije i tražimo hitno povlačenje vanrednih policijskih snaga sa područja Novog Pazara i Sandžaka.
4. Sve graðane Sandžaka pozivamo na punu meðusobnu solidarnost u graðanskoj neposlušnosti prema režimu i prorežimskim političkim strankama. U ovom stanju bezakonja graðani nisu obavezni saraðivati sa stranački instrumentalizovanim državnim organima (policija, pravosuðe, poreska uprava, inspekcije), koji su ovih dana angažovani u brutalnoj represiji nad graðanima Sandžaka.
5. Od graðana srpske nacionalnosti očekujemo razumijevanje i podršku jer su vrijednosti slobode univerzalne i pripadaju ravnopravno svim graðanima.
6. Od Bošnjačkog nacionalnog sabora tražimo da ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka, što je neophodna pretpostavka za očuvanje slobode prava, časti i identiteta graðana Sandžaka.
7. Islamska zajednica ostaje dosljedna opredjeljenju da sve probleme i otvorena pitanja rješava dijalogom.

Predsjednik Sabora
Hajro ef. Tutić