Glavni muftija ponovo pozvao na dijalog

ImagePovodom Ramazanskog bajrama glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji
Muamer-ef. Zukorlić priredio je na platou Mešihata bajramski prijem za
vjernike.

Gost Islamske zajednice na ovom bajramskom prijemu bio je predsjednik LDP-a gospodin Čedomir Jovanović, koji je došao u Novi Pazar sa ciljem da pomogne da se problemi koji su izazvani u posljednjih nekoliko dana u Novom Pazaru prevaziðu i riješe na civilizovan i miran način.

{gallery}bajramski prijem 09.09.2010{/gallery}

Prije samog obraćanja prisutnim vjernicima, Glavni muftija i gospodin Jovanović održali su kraći sastanak u kabinetu domaćina. Nakon sastanka prisutnima se prvi obratio Čedomir Jovanović, koji je uz čestitke za Bajram naglasio da je Srbija divna zemlja u kojoj žive različiti ljudi, a da Srbija taj potencijal nije uspjela da iskoristi na pravi način.

Nakon gospodina Jovanovića prisutnima se obratio Glavni muftija, koji je vjernicima mubareklisao Bajram uz zahvalu Allahu dž.š. na svim blagodatima kojima je obasuo ovaj narod. Muftija je čestitao muslimanima na dostojanstvu i odlučnosti koje su iskazali u odbrani svojih prava i podsjetio da su Bošnjaci doživjeli jedanaest genocida, a jedan od tih genocida je i genocid koji je izvršen na Hadžetu poslije Drugog svjetskog rata:

„Mi nikada ne smijemo zaboraviti ni genocid u Srebrenici, ni genocid na Hadžetu, ali ne zato da bismo se osvetili, već zato što je zaborav jednog priprema za novi genocid. Budite ponosni što nosite poruke mira u srcu. Naravno da moramo biti strpljivi. Naravno da se nećemo odreći vakufske parcele na Hadžetu, ali sam jako ponosan na ulemu Islamske zajednice i na sve vas koji ste onoga dana imali snage da kontrolišete sebe i da ne pravite suvišni korak naprijed, jer ne postoji nijedno parče zemlje, niti bilo koji problem skuplji od jedne kapi krvi ili, ne daj Bože, jedne glave. To je bila najveća lekcija koju ste zajedno sa svojim imamima održali onoga dana. To sigurno nije povlačenje.“

Glavni muftija se zatim još jednom zahvalio gospodinu Jovanoviću na posredovanju u subotu 4. septembra i zato što je došao u goste i što svojim djelovanjem razbija lažnu sliku o Sandžaku koja se medijima stvara. Glavni muftija je podsjetio da kad god su Bošnjaci imali pravog sagovornika u Beogradu, kao što je to bio premijer Zoran Ðinðić, nikada nije bilo problema sa Beogradom i naglasio je da problem nije u Bošnjacima.

„Na čemu smo se tada sa Zoranom Ðinðićem saglasili? Na jednostavnoj stvari – da nama Srbija omogući da budemo ravnopravni graðani, a da je mi sa ostalim graðanima i svim nacionalnim zajednicama ravnopravno gradimo i podižemo. To je bio osnov našeg dogovora.“

Glavni muftija je kao uzrok zapadanja u ćorsokak u odnosima sa zvaničnim Beogradom naveo ljude koji nemaju kapaciteta da naprave dogovor, a još manje imaju kapaciteta da ispoštuju dogovoreno.

Opširnije o Bajramskom prijemu čitajte u Glasu islama.

Nermin Gicić | Islamskazajednica.org