Najveća pobjeda je u činjenju dobrih djela

ImageCentralna bajramska svečanost i klanjanje bajram namaza održani su u četvrtak 9. septembra 2010. godine u prelijepom Islamskom centru u Delimeðu na Pešteri. Izgradnja Centra je otpočela prije nekoliko godina, a obzirom da je po površini koju zauzima jedan od najvećih islamskih centara na Balkanu, dovršetak radova se izvodi u fazama, prema materijalnim mogućnostima.Centar krase dvije prelijepe vitke minare, sa po tri šerefeta, koje su najvisočije u Evropi i dominiraju cjelokupnim Koštanpoljem i Donjom Pešteri, dajući poseban ugoðaj i osjećaj svima koji doðu u Delimeðe. Cjelokupni Islamski centar nije u potpunosti završen, ali je u ovoj fazi, zahvaljujući nesebičnoj pomoći i donaciji Mersada Dragolovčanina, završen džamijski dio koji je osposobljen za obavljanje namaza.

Od ranih jutarnjih sati kolone vjernika iz svih gradova Sandžaka i pešterskih sela uputile su se prema Islamskom centru kako bi prisustvovali bajramskoj svečanosti i na najljepši način ispratili mjesec posta – Ramazan. Prije sabahskog ezana Haris-ef. Hadžić je učio sure iz Kur'ana, a nakon ezana sabah namaz u prepunoj džamiji predvodio je dr. hfz. Almir-ef. Pramenković, dekan Fakulteta za islamske studije. U pauzi izmeðu sabah namaza i bajram namaza srca vjernika učenjem ilahija napojili su musafiri iz Irana, članovi hora „Fedžr“, kao i hor učenika Medrese „Gazi Isa-beg“.

{gallery}bajram namaz 09.09.2010{/gallery}

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić. Obraćajući se vjernicima, Glavni muftija je zahvalio Svevišnjem Allahu dž.š na svim blagodatima kojima je opskrbio muslimane. Zahvalio se na blagodatima i nimetima mjeseca posta – Ramazana i na mogućnosti da muslimani na ovaj mubarek dan u Delimeðu ezan čuju i sedždu učine, na Pešteri, na krovu Sandžaka, potvrðujući pokornost Svevišnjem Allahu dž.š. Muftija je naglasio da je dostojanstvo čovjeka nešto najvrednije i da se ono uzdiže visoko poput dvije munare ovog Islamskog centra.
Više o ovoj manifestaciji čitat ćete u Glasu islama broj 198 od 15. septembra 2010. godine.

Nermin Gicić | Islamskazajednica.org