Rijaliti veronauka

| Glas islama | Broj 200 | Iz mog beogradskog ugla | Autor: Ana Mileusnić |

Image

Bajrakli džamija u Beogradu taoc porodične manufakture Jusufspahić

Osvanu muftija srbijanski u jednom dnevnom tabloidu komentarišući
rijaliti šou „Farma“ i dajući versku poruku. To što se tabloid bavi ovim
rijaliti šoom nije ništa neobično, ali što muftija srbijanski nalazi za
zgodno i shodno da i on neku kaže o rijalitiju u najmanju ruku je
čudno.

Ponovni povratak muftije srbijanskog meðu svet  sve je vidljiviji. Kao
svako ko se posle dugo vremena digne „iz mrtvih“ on je željan priče.
Prosto nikako da se napriča, već po svaku cenu želi da nadnoknadi
propušteno.

 Najpogodniji za to su mu mediji, te tako jurca od jednog do drugog, prosipajući raznorazne fraze i „visokoumne misli“, a neki bi za to rekli – čista prazna retorika.Tako je srpska javnost imala priliku da sazna kojekave podatke: da je Bošnjak, iako se ranije nije tako deklarisao, da će ponovo biti Jugoslavije (?!), te o njegovoj brizi za molitvene prostore, mesta za dostojanstvenu islamsku sahranu i hiljadu drugih već davno ispričanih priča.

Meðutim, da će ga želja za pojavljivanjem toliko povući da počne da se oglašava slikom i prilikom u žutoj štampi, na stranama koje se bave lascivnim sadržajima, niko nije ni sanjao.

Tako, osvanu muftija srbijanski u jednom dnevnom tabloidu komentarišući rijaliti šou „Farma“ i dajući versku poruku. To što se tabloid bavi ovim rijaliti šoom nije ništa neobično, ali što muftija srbijanski nalazi za zgodno i shodno da i on neku kaže o rijalitiju u najmanju ruku je čudno.

Na stranu to što se pored teksta u kome on, sa sve ahmedijom na glavi, poručuje da će jednom od farmera muslimanske veroispovesti „Bog oprostiti“ što je u neznanju jeo hleb na svinjskoj masti, nalazi tekst pod naslovom „Orgije na Farmi“ sa sve eksplicitnim slikama istih.

Nema veze, važno je da on izaðe u novinama,  kao i da pokaže narodu svoju savremenost.

Probajte da zamislite situaciju, koja je naravno nemoguća, pa stoga kažem probajte, da se ovo desilo u Avganistanu. Šta bi bilo sa takvim muftijom?

Našao bi se sasvim sigurno u direktnom prenosu na nekom od stadiona predviðenim za kažnjavanje. Meðutim, na njegovu sreću , u toj zemlji je literatura tog tipa zabranjena, a verska lica se bave svojim poslom.

Nego, vratimo se mi u Beograd i Srbiju gde obitava muftija srbijanski koji prati rijaliti šou i oglašava se povodom istog. Mislim da bi bila odlična ideja da ga u sledećoj sezoni „Farme“ angažuju da bude jedan od učesnika, jer očito je to socijalni milje u kome se on odlično snalazi. Mogao bi i sada da pripomogne vernicima tako što će da šalje sms poruke sa verskim poukama u direktnim prenosima ovog rijalitija.

Ko zna, možda je ovo tip veronauke na koji je mislio kada je pozivao na kontramiting?

U svakom slučaju, tako bi bar bio od neke koristi pošto niko od nas ne vide da je on, a bogami ni babo mu, napravio za sve ove godine niti jedan novi molitveni prostor, a bogami ni obezbedio mesta za dostojanstvenu versku sahranu.