Iz jezera Perućac ekshumirano je najmanje 97 višegradskih žrtava

ImagePredsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor
Mašović je danas u Sarajevu na press-konferenciji, povodom okončanja
ekshumacije-asanacije posmrtnih ostataka iz jezera Perućac, kazao da je
ova operacija, nakon dva i po mjeseca, donijela kompletne ili
nekompletne skeletne ostatke 396 slučajeva.

“Naglašavam, slučajeva. Ne radi se o 396 žrtava. Dobro bi bilo da je to tako, to bi bila gotovo polovica svih onih za kojima još tragamo s područja općine Višegrad, ali nije tako, nažalost”, kazao je Mašović.

Istaknuo je da neki od tih slučajeva sadrže isključivo po jednu jedinu kost. Nekad je to jedan pršljen ili jedno rebro, ili jedna noga, jedna ruka, donja vilica i slično.

“Prema procjenama forenzičara, tih 396 slučajeva u sebi krije minimalno 97 osoba. Sigurno je da je to više od 97 osoba, ali se oni izjašnjavaju o minimalnom. Ono što očekujem nakon izvršene DNK analize jeste da ćemo raspolagati s minimalno 100 do 120 imena žrtava Višegrada”, kazao je Mašović.

Napomenuo je da su u okviru ove operacije, locirani i posmrtni ostaci žrtava Prvog svjetskog rata. Dakle, šest oficira Austrougarske vojske sahranjenih u periodu, vjerovatno, izmeðu 1914. i 1918. možda i nešto kasnije u blizini lokaliteta koji se zove Mušićka stijena.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović je kazao da je duboko uvjeren da je razrješenje sudbine nestalih osoba jedno od najvažniji pitanja koja sasvim sigurno u čitavom regionu mogu biti dobar osnov za stabilizaciju ukupnih odnosa.“Kada je poslije 40-ak dana stiglo još jedno pismo od Mašovića, fotografije, lokacija, da su u gornjem dijelu koji mi tada nismo pregledali i na obali koja pripada Republici Srbiji uočene kosti, odnosno koštani ostaci, odmah smo angažavali ekipe i od tada se više teren lokacije nije napuštao. Pretražili smo dio obale koji pripada Republici Srbiji i na tom prostoru je pronaðeno 11 tijela i u toku današnjeg dana na našem institutu se preuzimaju uzorci za DNK”, kazao je Odalović.

Istaknuo je da je ovaj vid saradnje, onako kako su to uradili zajednički na ovom slučaju, jedan od boljih primjera kako bi to trebalo raditi uopće, ne samo s ovom problematikom nego generalno i o pitanjima koja najdirektnije dodiruju ljude, ljudske sudbine i imaju slične zahtjeve.

Izvor: FENA, Bošnjaci.net