Skrnavljenje Vakufske kuhinje u Prijepolju

ImageCentar za humanitarni rad „Hajrat“ najoštrije osuðuje skrnavljenje
objekta Vakufske kuhinje za siromašne u Prijepolju čime su poslate
poruke šovinističke sadržine prema Bošnjacima Prijepolja i Sandžaka.

U noći nakon otvaranja spomenute kuhinje, 05. 11. 2010. god. na
06. 11. 2010.  god. nepoznati počinioci su grafitima šovinističkog
sadržaja oskrnavili objakat Vakufske kuhinje.

Na ovaj barbarski čin gledamo isključivo kao atak na dobre multietničke i dobrosusjedske odnose koji su tradicionalno prisutni u Prijepolju i Sandžaku, ali i kao želju pojedinih krugova za nastavak genocidne politike nad Bošnjacima.
Podsjećamo da je svrha postojanja Vakufskih kuhinja pomoć svim ljudima bez obzira na vjeru naciju i boju kože, te da je tu poruku na otvaranju Vakufske kuhinje u Prijepolju naglasio i glavni muftija Muamer ef. Zukorlić. Naše trajno opredjeljenje da pomažemo ljudima bez obzira na njihovo porijeklo je sada još jače.

{gallery}skrnavljenje vakufske kuhinje u prijepolju, 06.11.2010{/gallery}

Od državnih organa zahtijevamo hitnu istragu kako bi se počinioci priveli pravdi i adekvatno kaznili zbog ovog krivičnog djela, kao i otkrivanja da li iza ovog incidenta stoji pojedinac ili organizovana grupa. Takoðer, tražimo punu bezbjednosnu garanciju za sve objekte Islamske zajednice.

Centar za humanitarni rad „Hajrat“ o ovom incidentu obavijestit će najviše velikodostojnike Islamske zajednice, državni vrh republike Srbije i predstavnike meðunarodne zajednice.

Informativna služba