KOME SMETAJU REISUL-ULEMINE HUTBE?

Image

Saopćenje povodom izjave Aleksandre Pandurević
Povodom neodmjerene i panične reakcije zastupnice SDS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Aleksandre Pandurević na hadžićku hutbu reisu-l-uleme (petak, 10.02.2012. g.), Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– O tome ko je "najveće zlo koje je zadesilo bošnjački narod" postoje živi svjedoci, žrtve srpskog genocida, kao i presude Haškog tribunala i Meðunarodnog suda pravde u Hagu, te stoga Aleksandra Pandurević ne treba da se brine o bošnjačkom narodu nego o predstavnicima srpskog naroda da ponovo ne posegnu za etničkim čišćenjem i masovnim progonima i ubistvima Bošnjaka.

Najbolji dokaz da je hutba reisu-l-uleme u Hadžićima bila potrebna i da ima smisla je panična reakcija Aleksandre Pandurević i drugih srpskih političara. Ako postoje dokazi o zločinu u "Silosu" zašto tolika nervoza i panika. Galamom i lažima se nije ništa postiglo u prošlosti pa tako neće moći ni sad, ni ubuduće. Naravno, onima koji se ponose kad im se kaže: "Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuðu bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše uroðene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno", (Dobrica Æosić), – smeta istina i oni se boje zato što misle da je svaki glas protiv laži, zapravo glas protiv njih samih, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.         

Podsjećanja radi,  Aleksandra Pandurević je za Srnu komentirajući hadžićku hutbu reisu-l-uleme kazala: "Potpuno sam ostala bez teksta, jer mi ta izjava liči na poziv na novi sukob i ponovno činjenje zločina nad Srbima… Mislim da je Cerić najveće zlo koje je zadesilo bošnjački narod, jer njega ždere unutrašnja mržnja. Mislim da je Mustafi Ceriću najteže s njim samim i mogu samo reći: Pomozi mu Bože ne zna šta radi." 

Hutbu Reisul-uleme održanu u  džamiji u Hadžićima 10. 2. 2012. možete pročitati na web-portalu Rijaseta IZ-u u BiH.

Agencija MINA