Uvrijedljivi grafiti još jedanput osvanuli u Prijepolju  OO BDZ-a zahtijeva istragu

Image

U povodu uvrjedljivih grafita koji su se pojavili na zgradama u Prijepolju, u koje glase: „Nož žica Srebrenica“, „Ovo nije Sandžak ovo je Raška“, „Ne zaboravi ko ti je bio djed, Srbija Srbima“, Općinski odbor Bošnjačke demokratske zajednice (BDZ) Prijepolje najoštrije osuðuje ove najdirektnije izlive šovinizma koji za cilj imaju da naruše dobre meðuljudske i meðunacionalne odnose koji vladaju u multietničkom Prijepolju i Sandžaku.

Ovi šovinistički grafiti unijeli su nemir i nesigurnost u meðu pripadnicima bošnjačkog stanovništva.

Posebno naglašavamo da ovo nije prvi put, jer grafiti iste ili slične sadržine već su ispisivani na zgradama bošnjačkih i muslimanskih institucija.

Podsjećamo da je na ovakav način, pisanjem grafita i crtanjem krstova sa četiri es već oskrnavljena zgrada Vakufske kuhinje u Prijepolju, zgrada Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Prijepolju, kancelarija Bošnjačke kulturne zajednice u Prijepolju, a sada i kancelarija Bošnjačke demokratske zajednice kao i niz stambenih objekata u Prijepolju.

Naglašavamo da su o svim ovim slučajevima navedene institucije obavijestile nadležne državne organe, koji nisu otkrili počinioce.

Ovakav stav područne policijske uprave u Prijepolju navodi nas na zaključak da inspiratori šovinizma u Prijepolju uživaju njihovu zaštitu.

Takoðer podsjećamo da ni lokalna samouprava u Prijepolju apsolutno ništa nije preduzela da se ovi izlivi šovinizma sankcioniraju.

Ukoliko se u narednih sedam dana ne otkriju i pravno procesuiraju šovinisti autori uvredljivih grafita Bošnjačka demokratska zajednica će zatražitu smjenu načelnika područne policiske uprave u Prijepolju Siniše Cvijetića i o ovom slučaju obavijestiti meðunarodnu zajednicu.

OO BDZ Prijepolje poziva sve Bošnjake ali i sve dobre ljude na smirenost i suzdržanost i na institucionalnu borbu protiv šovinizma.

BDZ.rs