Muftija: “Uključivanje Ljajića i Ugljanina u Vladu, loša poruka Sandžaku”

Image

Muftija Muamer rf. Zukorlić kaže da je uključivanje dvojice ministara iz Sandžaka u Vladu Srbije loša poruka koja može značiti nastavak dosadašnje politike prema Bošnjacima.Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocijenio je u razgovoru sa ambasadorom Norveške Nilsom Ragnarom Kamsvagom da je uključivanje dvojice ministara iz Sandžaka u Vladu Srbije loša poruku koja može značiti nastavak dosadašnje politike prema Bošnjacima, saopštila je danas Informativna služba Mešihata.

“Uključivanje u dvojice ministara iz Sandžaka u vladu je neprirodno i predstavlja lošu poruku koja može značiti nastavak dosadašnje politike prema Bošnjacima i Sandžaku”, kazao je Zukorlić.

On je, meðutim, dodao da će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i budući premijer Ivica Dačić narednih sedmica imati priliku da pokažu kakav će biti odnos nove vlasti prema Bošnjacima i muslimanima u Srbiji.

Zukurlić je naveo i da nema sumnje da bi eventualni nastavak dosadašnje politike prema Sandžaku akumulirao nezadovoljstvo i negativnu energiju čije posljedice nije moguće sagledati.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji sa norveškim amabasadorom je razgovarao o političkoj situaciji u Sandžaku i regionu, Bošnjačkom nacionalnom veću i položaju Islamske zajednice.

Ambasador Ragnar Kamsvag interesovao se i za stanje vjerskih prava i odnos državnih organa prema muslimanima, a muftija mu je rekao da je “udar državno-političkih subjekata na jedinstvo Islamske zajednice glavni generator nestabilnosti u Sandžaku”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug