Uvreda nacionalnog dostojanstva

Image

Otvoreno pismo Predstavništva Sandžaka za Skandinaviju bošnjačkim predstavnicima u Skupštini opštine Prijepolje – članovima SDA i SDP, koji su glasali za odluku o obilježavanju godišnjice navodnog oslobaðanja Prijepolja od Osmanske imperije.

Na prijedlog srpskih stranaka nedavno je prijepoljska skupština donijela odluku o obilježavanju godišnjice navodnog oslobaðanja Prijepolja od Osmanske Imperije. Za tu odluku glasali ste i vi kao bošnjački predstavnici. Vaš postupak vrijeða nacionalno dostojanstvo, vrijeða i ponižava nacionalni i svaki drugi bošnjački identitet. Uvreda i poniženje ogledaju se u tome što navodno „osloboðenje“ Sandžaka 1912. godine u stvarnosti predstavlja srpsko-crnogorsku okupaciju Sandžaka. Rezultat tog „oslobaðanja“ vidi se u tome što su danas u Prijepolju kao i u cijelom Sandžaku školski programi stopostotno srpski, iako u Prijepolju i Sandžaku Bošnjaci čine polovinu autohtonog, starosjedilačkog stanovništva? Rezultat tog „osloboðenja“ je i to da danas ni jedna škola u prijepoljskoj opštini ne nosi ime nekog od Bošnjaka jal’ Bošnjakinja? Rezultat tog „osloboðenja“ je i to što je direktor prijepoljskog doma kulture uvijek Srbin i to odkad postoji taj dom kulture a to je više od trideset godina. Isto toliko dugo direktor komunalnog preduzeća u Prijepolju je Bošnjak? Zašto li je to tako? Rezultat tog „osloboðenja“ je i to da Bošnjaci u Prijepolju danas čak ni u svojoj kući, u svojoj familiji, a kamo li na radnom mjestu, na ulici… ne zbore svojim maternjim, bosanskim jezikom? Puno je toga što je Bošnjacima donijelo to, ko bajagi, „osloboðenje“ 1912. god.

Da li ste se vi, bošnjački predstavici u opštinskoj skupštini, bar jednog trenutka upitali šta su Bošnjaci doživjeli pri tom, navodnom „osloboðenju“ Sandžaka 1912. godine? Da li vama išta znače historijske činjenice da je tada u Plavu pokršteno 12.000 Bošnjaka i da je, samo u jednom danu, javno strijeljano više stotina onih koji su odbili da se pokrste? Da li vama išta znači činjenica da su tada svi Bošnjaci sa prostora izmeðu Nove Varoši i Prijepolja (Drenova, Meðugorje, Kosatica…) protjerani, djelom pobijeni, njihova mezarja razorana, imovima oteta… Da li vama išta znači to što sve historijske činjenice potvrðuje da je 1912. god. izvršena klasična okupacija Sandžaka? Zbog toga zahtjevamo da vi, kao bošnjački predstavnici, budete inicijatori održavanja manifestacije „STO GODINA OKUPACIJE SANDŽAKA“ koju ne treba organizirati opštinska vlast već je može organizirati „Udruženje bošnjačkih domaćina“.

Ističemo da naši sugraðani Srbi i u Prijepolju i u Sandžaku mogu slaviti, obilježavati… šta god hoće i kad god hoće. To je njihovo pravo koje im niko ne može osporiti. Meðutim, zahtjevamo od bošnjačkih predstavnika u opštinskoj skupštini da svojim glasovima ne podražavaju odluke koje vrijeðaju bošnjačko nacionalno dostojanstvo, odnosno koje ponižavaju bošnjački nacionalni i svaki drugi identitet? Takve odluke imaju jedan jedini cilj a to je srbizacija, posrbljavanje Bošnjaka. Srbizacija, srbljenje, posrbljavanje…, kojem su Bošnjaci u Sandžaku danas najbrutalnije izloženi, trajna je, nepromijenljiva konstanta u srpskom postojanju na Balkanu, u srpskoj svijesti, u… Ističe to i Vladimir Æorović u dijelu Istorija srpskog naroda:

…Prva srpska država obrazovala se u Raškoj
i odatle je počela srbizacija susednih oblasti…

(Vladimir Æorović, Istorija srpskog naroda, Glas srpski, Banja Luka, Beograd 1997. Prva knjiga, str. 67)

Ptvrðuje to i ova kopija iz Rječnika srpskog jezika koji je Vuk Karadžić objavio u Beču 1818. god. (str. 613, 786-787) gdje se, prevoðenjem na njemački jezik, objašnjava šta znače riječi srpskog jezika: posrbljavanje, posrbljavati, Srbiti, Srbiti se, Srbljak, Srbljanin, Srbljenje

Zločinac Vojislav Šešelj je, nekoliko dana prije nego što se, ko bajagi, „dobrovoljno“ predao haškom sudu, izjavio:
-… Što se tiče muslimana uskoro se od njihovog srbovanja neće moći proći kroz Rašku oblast… 
Pitamo bošnjačke predstavnike iz redova SDA i SDP u opštinskoj skupštini da li to oni, svojim davanjem sopstvenog glasa pomenutoj sramotnoj, ponižavajućoj, uvrijedljivoj… odluci, upravo potvrðuju ove dušmanske riječi? Je li to oni, svojim glasom, postaju perjanice, predvodnici, jurišnici… tog muslimanskog srbovanja u Sandžaku?

Očigledno je da se sa organizacijom ove uvrjedljve „proslave“ Bošnjacima želi pokazati kako su bošnjačka islamska duhovnost i bošnjačko pripadanje islamskom kulturnom krugu proizvod, navodne turske okupacije, kako to inače tvrdi srbijanska mitomanska historijografija. Zbog toga se i sa ovom uvrijedljivom „proslavom“ Bošnjacima, na perfidan način, poručuje da se odreknu ne samo navodnog turskog okupatora nego i svoje islamske duhovnosti i pripadanja islamskom kulturnom krugu, odnosno da prihvate svoju sopstvenu srbizaciju.

Svojim pristankom da budu saučesnici ove, za Bošnjake, uvrijedljive „proslave“ odnosno davanjem svojeg glasa za donošenje pomenute sramotne opštinske odluke, bošnjački predstavici iz redova SDA i SDP svijesno su prihvatili i ovu poruku koju ova „proslava“ nosi. Sa time oni svoj sopstveni bošnjački narod pozivaju da prihvati srbizaciju i odricanje od svojeg bošnjačkog nacionalno, vjerskog, kulturnog i svakog drugog identiteta.

Bošnjački predstavnici u prijepoljskoj skupštini svojim glasom za pomenutu sramotnu odluku, potvrðuju da, zarad sopstvenog, ličnog interesa oni prodaju i gaze bošnjačko nacionalno dostojanstvo, bošnjački obraz, obraz i dostojanstvo svojeg baba i majke, obraz i dostojanstvo svih naših bošnjačkih predaka. Zahtjevamo od njih da anuliraju i povuku svoje glasove koje su dali pomenutoj, za Bošnjake uvrjedljivoj odluci, stoji u otvorenom pismu Upravnog odbora Predstavništva Sandžaka za Skandinaviju koje je potpisao predsjednik Ferid Ferko Šantić.