Bajramski prijem i čestitanje u Rijasetu

Image

Hvala Vam što ste se odazvali našem pozivu da nas počastite svojim
prisustvom na ovom našem/vašem tradicionalnom bajramskom prijemu kako
biste s nama podijelili radost i blagoslov ramazana, mjeseca posta koji
muslimane uči da nikada ne trebaju živjeti samo za sebe i da njihov mir,
blagostanje i sreća zavisi od mira, blagostanja i sreće onih koji s
njima i uz njih žive. Dobro nam došli!

Zahvaljujem se na mnogobrojnim pismenim bajramskim čestitkama pojedinca, privatnih i državnih institucija. Osim sitnih verbalnih provokacija i nekoliko kamenovanja džamijskih prozora na području RS-a, sretan sam što mogu kazati da je ovogodišnji Ramazan prošao u miru i sigurnosti u svim selima i gradovima širom naše domovine.

Zbog toplih ljetnih noći  teravih namazi su obavljani na otvorenom u prisustvu velikog broja klanjača, najviše omladine. Kao i uvijek, Sarajevo ima posebnu ramazansku draž, ali ove godine čini mi se da je ramazanska atmosfera bila ljepša nego ikada.

Radostima naših iftara često su nam se pridruživali naše komšije, kao i neke ambasade, kojima ovom prilikom iskazujem posebnu zahvalnost. Iftarska druženja u Sarajevu upućuju da je moguće živjeti zajedno u različitostima, pa je stoga razumljivo što je  Zajednica sv. Egidio iz Rima izabrala Sarajevo da bude domaćin meðunarodnom  mirovnom susretu pod naslovom "Living together is the future" (Živjeti zajedno je budućnost).

Riječ je o  najvećem religijskom, kao i  političkom dogaðaju nakon 20 godina od opsade Sarajeva. Na otvaranja 9. septembra očekuje se oko 3000 gostiju iz oko 60 zemalja svijeta. Sarajevski  meðunarodni mirovni susret, kojeg organizira  Zajednica sv. Egidio u uskoj suradnji sa Islamskom zajednicom Bosne i Hercegovine, Patrijarhatom Srpske Pravoslavne Crkve, Vrhbosanskom Nadbiskupijom u Sarajevu te Židovskom zajednicom u Sarajevu je jedan u nizu godišnjih susreta za mir, kojeg Zajednica s. Egidija već 25 godina organizira u različitim dijelovima svijeta. Meðunarodni susret mira u Sarajevu će biti planetarna solidarnost sa žrtvama terorizma od 11. septembra, 2001. god. u Nju Jorku i Vašingtonu.

Nakon toga srce Sarajeva će 21. septembra ponovo biti u službi mira i sigurnosti, jer to je meðunarodni dan mira. Tog dana, pošto je petak, hatibi će, ako Bog da, na džuma-namazu govoriti o značenju i značaju mira i sigurnosti u islamu, dok će tog dana na pet sarajevski džamija biti upaljeni kandilji, kao glasnici mira zajedno sa džamijama u Jordanu, Tunisu, Šri Lanki, Egiptu, Indiji, Iraku i drugim gradovima u svijetu.

Glas Sarajevskog mira mora se uvijek i daleko čuti, posebno na stotu godišnjicu od Prvog svjetskog rata. Baš ovdje u Sarajevu glas velikog škotsko-američkog filantropiste Andrea Karnegija (Andrew Carnegie) mora se čuti, jer je to glas koji ima istu vrijednost sada kao i prije sto godina, a to je da je "mir pravi a rat krivi put". Zbog toga je gosp. Karnegi u Nju Jorku 1914. god. osnovao Vijeće za etiku u meðunarodnim odnosima u Nju Jorku i zbog toga njegovi učenici žele da 2014. god. podsjete svijet da bez etike u meðunarodnim odnosima čovječanstvo srlja u propast.

Sretni smo što će se u Sarajevu i to baš ovdje u ovoj Gazi Husrev-begovoj biblioteci održati konferencija 27. juna, 2014. god. o važnosti globalne etike u organizaciji Vijeća Karnegija iz Nju Jorka a povodom stogodišnjice od Prvog svjetskog rata, koji je počeo baš ovdje u Sarajevu.

Mi smo sretni što će nam se pružiti prilika da iz ovog hrama viševjekovne mudrosti pošaljemo poruku mira. To je moguće zahvaljujući velikom  srcu Emira Qatara, Hameda bin Khalife Al Thanija, koji je omogućio da se podigne ova biblioteka, kao simbol mira i dijaloga meðu ljudima i narodima. Mi se zahvaljujemo narodu, državi i Emiru Qatara na brizi i pažnji za mir u Sarajevu, koji treba da se širi cijelim svijetom.

Zahvaljujemo se i svima vama koji ste došli večeras da budete svjedoci da se ovdje i sada u Sarajevu pale svjetiljke mira i sigurnosti, koje mogu obasjati cijeli svijet, ako Bog da. To smo molili Boga, dž.š., dok smo postili u ramazanu! Stoga kažimo i ovom prilikom: – Bože, neka vlada mir u našim srcima, u našim dušama, u našim kućama, na našim ulicama, u našim gradovima i na našoj planeti. Amin!

Još jednom dobro došli, osjećajte se ugodno i Bajram šerif mubarek olsun!

Bajramsko čestitanje u Rijasetu

Nakon završetka centralne bajramske svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, obavljeno je tradicionalno bajramsko čestitanje u Salonu Rijaseta Islamske zajednice.

Reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću i zamjeniku reisu-l-uleme hafizu Ismetu ef. Spahiću čestitke su uputili državni dužnosnici, dužnosnici institucija i ustanova Islamske zajednice, predstavnici političkih stranaka, kulturnih i drugih institucija, diplomatskog kora, te brojne druge ličnosti i graðani.

reis-cest-baj-08-2012-1

Dan šehida

Drugi dan Ramazanskog  bajrama obilježava se i kao Dan šehida.

Sutra, u ponedjeljak 20. avgusta u 10.00 sati je posjeta šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu gdje će delegacije zajednički obići mezarja  i proučiti Fatihu, Jasin i dovu. Tom prilikom će se obratiti reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić.

U Begovoj džamiji u 12.00 je hatma dova šehidima i obraćanje reisu-l-uleme.