U Parizu je održan skup u povodu sjećanja na genocid u Srebrenici

Image

Dana 07. jula 2013. godine u Parizu se okupilo oko stotina
Bošnjaka, na skupu u povodu sjećanja na genocid u Srebrenici. Skup je
organizovao Bošnjački vjersko kulturni centar “Džemat Paris” u saradnji
sa par bošnjačkih asocijacija i udrženja iz Francuske, kao i bošnjačkih
aktivista.

Ovo je bio prvi javni skup održan u Parizu čiji je povod bio sjećanje i obelježavanje genocida u Srebrenici. Po prvi put je na jednom od nekoliko pariskih trgova stajao veliki transparent na kojem je na francuskom jeziku pisalo: “11.07.1995. Genocid u Srebrenici, nikada nećemo zaboraviti.”

Okupljenima se obratio imam džemata Paris, Abduselam ef. Fetić, koji je naglasio da je 11.07.1995. godine u Srebrenici počinjen genocid pred očima cjeloga Svijeta, te da se svaki zaboravljeni genocid ponavlja, kao i to da se genocid više nikada ne ponovi i ne dogodi niti Bošnjacima niti bilo kome drugom.

Ermin Ibrahimović je na francuskom jeziku pročitao tekst, kako se dogodio genocid u Srebrenici, tvorcima i počiniocima, zločincima kojima je presuðeno i o zločincima kojima se sudi.

Nedžad Cvrk, aktivista i pokretač inicijative o priznavanju genocida u Francuskom parlamentu, koji je prošle godine imao izložbu slika u džamiskim prostorijama, ove godine je slike o genocidu u Srebrenici izložio na trgu Nation gde je održan komemorativni skup. Prisutnima se obratio i on, izmeðu čega je istakao da je poslao pismo o genocidu u Srebrenici francuskom predsjedniku François Hollande. On je iznio i svoju ideju i plan o sastanku Bošnjačke dijaspore u Francuskoj, kako bi mu pomogla da se sastane sa socijalistima i da Francuska kao velika i moćna država natera Srbe da priznaju Genocid u Srebrenici.

Okupljenima je emitovan tonski snimak iz 1993. godine na kojem general Filip Morion Srebreničanima i izbeglicama kaže i poručuje: “Od sada ste vi pod zaštitom UN.

Nakon intoniranja himne “Jedna si jedina”, Omer Škulj mladi medresant je proučio dovu.

Grupa od oko 20-ak koji su nosili bijele majice sa natpisom “Pour ne pas oublier! Srebrenica-Da se ne zaboravi! Srebrenica), uputila se i napravila krug oko velikog trga Nation i dijelila letke prolaznicima.

Ovo nije kraj aktivnosti u povodu sjećanja na Genocid u Srebrenici 11.07.2013. godine će grupa od oko 10-ak dijeliti letke na pariskom trgu Trocadero.

Izvor: Džemat Pariz

{gallery}pariz – komemoracija za srebrenicu, 7.7.2013{/gallery}