Centralna manifestacija “Festival islama” u Novom Pazaru – Iftar na Trgu Gazije

Image

Uzvišeni Allah je rekao: “Svako čovjekovo djelo pripada njemu, osnim posta; on pripada Meni i Ja za njega (posebno) nagraðujem. Post je štit (od vatre i grijeha), pa kada neko od vas posti, neka ne govori ružne riječi i neka ne viče, a ako ga neko opsuje ili napadne, neka kaže: -Ja postim. Tako mi Onoga, u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača je bolji kod Allaha od mirisa miska. Postač ima dvije radosti: kada iftari, raduje se svome iftaru, a kada susretne svoga Gospodara, obradovat će se svome postu.” (Buhari)

Iftar u okviru Centralne manifestacije Festival islama, upriličen je u petak 25. jula na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru.

Iftaru su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice, predsjednik Mešihata muftija Mevlud ef. Dudić, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, predsjednik Medžlisa IZ-e Novi Pazar dr. Enver ef. Gicić, ramazanski musafir i karia iz Saudijske Arabije šejh Muhamed Ibn Abdu-l-Aziz, predsjednik Savjeta muslimana Švicarske Nikola Abdullah Blanco, imami Medžlisa Novi Pazar, kao i predstavnici kulturnog i političkog života, te mnogobrojni prisutni graðani. Iftari su prilika da se pošalje poruka zajedništva, susećanja i bratske ljubavi braći muslimanima.

Dobrodošlicu prisutnima, u ime domaćina Medžlisa IZ-e Novi Pazar, poželio je glavni imam, Asmir ef. Crnovršanin, koji je najprije uputio zahvalu Uzvišenom Allahu na svim blagodatima u ovim danima, zahvalio se svima koji su pomogli u pripremi ovog iftara, poželio prisutnima da još mnogo iftara dočekaju u slozi i zajedništvu.

Prisutnima se obratio musafir iz Saudijske Arabije, Muhamed Ibn Abdu-l-Aziz, on je rekao da je boraveći ovdje vidio da je Ramazan okupio muslimane širom Sandžaka, koji dijele meðusobno svoju bratsku ljubav, istakao je da svaki sandžaklija može biti veoma ponosan što je dio ove zajednice.

„U ovom momentu biće 28 dana kako boravim u Novom Pazaru, ono što sam primijetio u ovom gradu je da vas meðusobno povezuje vjera. Bošnjaci su poseban ummet, posebna nacija koja zna svoj korijen , zna ko je i šta je i zna kako da to svoje biće sačuva na ovom prostoru“.

On se zahvalio Islamskoj zajednici i njenim predvodnicima, ali i poručio prisutnima da trebaju biti ponosni na svoje gazije.

Predsjednik Savjeta muslimana Švicarske, Nikola Abdullah Blanco, istakao je svoje zadovoljstvo prisustvom na iftaru, i rekao da ove dvije zajednice imaju iste probleme i izazove kroz koje prolaze, ali je dodao da je rezultat razvoja kroz koji je prošla IZ-a u Sandžaku zaista impresivan, o kome će se pričati zaista dugo. Gost je uručio hediju muftiji Zukorliću, na pomoći koju je pružio zajednici Švicarske kada drugi to nisu smjeli, poručivši prisutnima da ga čuvaju jer neko takav treba i njima u Švicarskoj.


Muftija sandžački svoje obraćanje započeo je navodeći blagodati Ramazana, Lejletul-Kadr, razne iftare diljem Sandžaka, tom prilikom pohvalio je organizatore i njihove imame, kao i volontere, koji su pomogli u raspodjeli iftara.

„Prije dvije decenije Islamska zajednica je doživljavana kao najveći siromah koji samo uzima, a imam je doživljavan kao neko kome treba samo dati. Sada imamo Islamsku zajednicu koja okuplja energiju muslimana ljudsku i finansijsku, ali Islamsku zajednicu koja ne uzima to samo da bi ona postojala već koja daje.”

Primjer tog bezuslovnog davanja su vakufske kuhinje, koje već duži niz godina svakoga dana obezbjeðuju obroke za preko 2500 porodica u Sandžaku. Drugi svijetli primjer su imami koji su u Medžlisu IZ-e.

„Nama trebaju pravi, koji su najbolji u mihrabu, dersu, koji to što uče i govore primjenjuju služeći vjeri i istini. Trebaju nam imami koji su slobodni, imami vode. Takvi su imami Medžlis IZ-e Samo slobodan može da vodi, rob ne može da vodi, zato što je on voðen i zakačen za nekoga tamo. Zato ovi koji su se ukačili na jednu ili drugu partiju na Beograd ili neki drugi centar, ili nek se otkače od njih ili od nas”.

Muftija je naglasio da se posljednjih dana pokušava uvesti smutnja raznim prijetnjama o otimanju vakufske imovine

„Mi ne volimo da nam se prijeti, onaj ko nam prijeti kajat će se, a onaj koji pokuša nešto da otme od vakufske imovine još više će se kajati. Ako neko nekim slučajem i otme paraunuče mu neće mirno spavati”

On je poručio da nikada nisu imali podršku od politike i režima, šta više uvijek su im smetali, ali da na svojoj strani imaju Jednog Jedinog Allaha i istinu, a ta će istina na kraju pobijediti.

„Bošnjaci trenutno nemaju svoju državu. Naša država je naš čovjek, porodica, džemat IZ- a, zato je moramo podržati, hraniti, graditi sve dok nam ove prave države ne prorade, i ne budu nas štitile.”

Predsjednik Mešihata zahvalio se svima koji su bili dio ove manifestacije, na bilo koji način, u ovoj veličanstvenoj noći,danu, mjestu i mjesecu.

„Iza nas smo imali Kadarsku noć, a u Saudijskoj Arabiji je preko tri miliona pregleda na tviteru našega noćnog namaza. Ispred nas je Bajram, izmeðu toga krunisali smo Ramazan ovim zajedničkim iftarom, Uvijek ćemo se okretati prema Kjabi i padati na sedždu samo Allahu, a zahvalni smo Bogu te je Zapad otvorio vrata za Bošnjake, samo je nas Bošnjaka na Zapadu kao braće muslimana u Palestini.”

Dovu za kraj skupa proučio je predsjednik Medžlisa Novi Pazar dr. Enver ef. Gicić.

Prediftarske trenutke uljepšali su učenici Škole Kur'ana Časnog, polaznici predškolske ustanove Reuda i Wildan, učenik medrese Ensar Latifović i student Internacionalnog univerziteta Hamza Škrijelj, učenjem Kur'ana, ilahija i recitacija.

Tekst: Amela Salković – Glas islama

>

Foto: Glas islama i studio “Rečko”