Bajramske čestitke

Image

Predstavnici političkih, kulturnih i medijskih organizacija uputili su danas čestitke vjernicima Sandžaka i šire u povodu nastupajućih dana Bajrama. Čestitke objavljujemo u cjelosti. 

NARODNO VIJEÆE SANDŽAKA

Svim muslimanima bajram šerif mubarek olsun, uz zelju da bajramske dane provedu zdravi, sretni i radosni u krugu svojih porodica, roðaka i prijatelja.

Predsjednik Izvrsnog vijeća Sandžaka

Sead Saćirović

BOŠNJAČKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA

Ramazan je mjesec Božije milosti čovječanstvu, a Ramazanski bajram za vjernike istodobno označava sjetu i radost. Sjetni smo jer se završava jedan od najljepših i najplodonosnijih perioda u godini, a sretni što smo, Božijom milošću, nadati se, iz Ramazana izašli bogobojazniji i produhovljeniji.

Zato želimo da ovaj Ramazanski bajram bude novi početak za sve nas Bošnjake na prostorima našeg domovinskog prostora i dijaspore, kao i za sve muslimane svijeta sa ključnom spoznajom da bez iskrenog vjerskog i nacionalnog jedinstva i čvrstih saffova ne možemo graditi svijetlu budućnost za naša pokoljenja.

U svoje lično ime, i ime Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka, želim Vam da predstojeće blagoslovljene bajramske trenutke provedete u okrilju jedinstva porodičnih, džematskih, prijateljskih, vjerskih i nacionalnih saffova, te da lezet bajramluka preneseta na sve svoje drage osobe, akrebu i dostove.

Molim Uzvišenog Gospodara da se smiluje svim Bošnjacima i muslimanima svijeta i učini da riječ pravde, istine i slobode bude uvijek prepoznatljivi dio našega bića.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

predjesdnik

dr. Jahja Fehratović

BOŠNJAČKA KULTURNA ZAJEDNICA

Dobri Bošnjani su narod koji vijekovima na ovim prostorima živi i baštini islamsku kulturu i svoje evropsko porijeklo. Stotinama godina su se smjenjivale generacije vitezova dobra i čovjekoljublja.

Mjesec posta je bio poligon za implementaciju svih ovih kvaliteta. Bošnjaci Sandžaka su raznim manifestacijma, posebnom iftarskom i sehurskom atmosferom, nadasve izrazitom kulturom postača, ali i nepostača iznova potvrdili veličinu svoje vjere i tradicije!

Ispraćajući mubarek mjesec Ramazan možemo biti zadovoljni što smo, mjesec dana imali priliku, napajati se sa Izvora čiji putovi vode upravo onim vrijednostima koje su garancija svjetlije budućnosti za Bošnjake, muslimane i sve ljude dobre volje.

U danima kada čekamo Bajram, najveću radost muslimana, upućujemo dove Stvoritelju da pomogne muslimanima u svijetu koji trpe zbog svog imena i slobodnog izbora da i oni osjete slast pobjede obećane vjernicima!

U duhu ovih vrijednosti, rukovodstvu Islamske zajednice, muslimanima općenito, Bošnjacima u Bosni, Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Makedoniji, Albaniji, u Turskoj i cijeloj dijaspori, kao i svim ljudima koji poštuju drugog zato što poštuju sebe:

BAJRAM SERIF MUBAREK OLSUN!

Predsjednik

prof. dr. Admir Muratović

BOŠNJAČKO NACIONALNO VIJEÆE

Svim muslimanima i muslimankama, Bošnjacima i Bošnjakinjama mubareklišem nastupajuće bajramske blagdane, da ih u zdravlju, rahatluku i veselju provedu.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Predsjednik

Samir Tandir

SANDŽAK EU REGIJA

U ime Sandžak EU regije i u svoje lično ime svim vjernicima islamske vjere upućujem iskrene čestitke povodom Ramazanskog bajrama sa željom da ga provedete u miru i blagostanju u krugu svoje porodice, prijatelja i kolega.

Bajram je vrijeme kada trebamo da pokažemo posebnu ljubav prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama i prijateljima. Kada trebamo da mislimo na bolesne, mučene, obespravljene, zaroljenike i ostale mučenike, čineći dovu uzvišenom Allahu dž.š. da im pomogne i olakša njihovo stanje.

Bajram je vrijeme kada se molimo za naše jedinstvo u različitosti, koje je moguće, ako spojimo naša zajednička nadanja i ako se udružimo protiv naših zajedničkih muka.

Neka nam ovi bajramski dani vrate vjeru i nadu u bolji i sretniji život, kako u našem Sandžaku, tako i u širem okruženju.

Predsjednik

Zejtor Rastoder

ZAJEDNICA SANDŽAČKE DIJASPORE

U ime Zajednice sandžačke dijaspore kao i u svoje lično ime želim čestitati vjernicima nastupajuće bajramske mubarek dane.

Mjesec Ramazan je linija razdvajanja izmedju starog i novog načina zivota, izmedju negativnih navika koje ostavljamo i novih pozitivnih navika koje usvajamo. Trideset dana smo jačali naše misli razmisljajući o Kur´anu i njegovim porukama, o Sunetu našeg Poslanika a.s. i njegovim smjernicama. Post je ojačao našu bliskost sa Allahom i produbio saosjećanje prema drugima. Zikr nas je držao u stanju budnosti daleko od nemara a namaz kao naš miradz uzdigao nas je od ovozemnih prolaznih naslada i kratkih uživanja.

Nek nam bajramski dani budu dani radosti ali i dani zahvale Svevisnjem Allahu na svemu sto svakodnevno dariva robovima svojim

Bajram mubarek olsun!

predsjednik

Mithat Mujović

REVIJA SANDŽAK

U ime uredništva Revije Sandžak i u svoje osobno ime, Bošnjacima i ostalim muslimanima u Sandžaku i Srbiji Bajram šerif mubarek olsun, uz dove Allahu da svaki sljedeći bajram dočekamo slobodniji, jedinstveniji i uspješniji.

glavni i odgovorni urednik

Edin Zećirović d.i.g.