Otvorena prva odjeljenja Škole Kur'ana Časnog u Južnom Sandžaku

Image

U Južnom Sanžaku danas, 29.08.2014. godine, zasijale su dvije svjetiljke nura koje su obasjale mjesta Petnjicu i Rožaje. Naime otvorena su još dva isturena odjeljenja Škole Kur'ana Časnog. Svečanosti povodom otvaranja škole su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice u Srbiji, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, direktor Škole Kur ‘ana Časnog hfz. Irfan ef Malić, pomoćnik sandžačkog muftije za Južni Sandžak, hfz. Abdurahman ef Kujović, predstavnici političkog i kuturnog života, kao i imami i mnogi drugi.

Na otvaranju Škole Kur'ana Časnog u Petnjici govorio je predsjednik BKZ-a za Petnjicu Almir Muratović koji je istakao da se od danas ispisuje nova budućnost za mještane Bihora.

Prisutnima su se obratili i direktor Škole Kur'ana Časnog i pomoćnik muftije za Južni Sandžak hfz Abdurahman ef Kujević, koji su istakli da su ovo dani koji kada se pokazuje jedinstvo Bošnjaka iako ih razdvajaju granice, kao i to da se borba osviješćivanja Bošnjaka nastavlja.

Uz učenje tekbira prisutnih Muftija sandžački otvorio je odjeljenje Škole Kur'ana Časnog, koji je istakao svoju sreću realiziranjem ovog projekta i kazao da bez ljudi koji su pokrenuli ovaj projekat na čelu sa Almirom Muratovićem, zatim aktivistima BKZ-a u Crnoj Gori, hfz. Irfanom ef. Malićem, hfz. Abdurahman ef. Kujevićem, kao i ljudima koji su u Luksemburgu prije godinu i po materijalno pomogli da ovo parče zemlje i objekat budu bajrak Kur'ana na ovome mjestu.

Muftija je dalje poručio da mi kao narod, muslimani, Bošnjaci imamo pravo na sopstvenu različitost jer nas je Allah dž tako stvorio. Imamo pravo da svoj identitet ureðujemo kako hoćemo i da budemo različiti oko onoga što je Allah dž. dopustio, ali kao zajednica imamo pravo i obavezu da štitimo naše zajedničke interese vjerske, kulturne u tome nemamo pravo da se dijelimo. Možemo pripadati različitim političkim partijama ali sa iskrenim nijetom da se borimo za prave, temeljne vjerske nacionalne kulturne ciljeve.

„Moramo naučiti da imamo ekonomsku, porodičnu, političku različitost ali naše zajedništvo mora biti jedinstveno oko onoga oko čega ne smije biti različitosti naša vjera naša nacija i naše temeljne, moralne i kulturne vrijednosti. Ovaj projekat predstavlja faktor okupljanja, škola Kur'ana je više od svakog političkog ili ekonomskog projekta granice političke državne ili neke druge to je škola božjega govora a to je iznad svega. Ne smijemo dozvoliti da nam niko ne ubaci virus podjele. Škola je projekat za svu djecu Petnjice jednako otvorena, ne dozvolite da niko ne svojata ovaj projekat, vi roditelji koje je lomio komunizam sa raznih strana ne imajte barijeru, ako ste vi preskočili dio svog života i bez mekteba i bez džamija dovedite svoju djecu Allah vam daje priliku da preko djece to iskoristite ne propustite to.

Muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić je nakon otvaranja održao hutbu i predvodio džumu namaz u Petnjici.

Nakon otvaranja odjeljenja Škole Kur'ana Časnog u Petnjici, istoga dana, nakon džume, otvoreno je još jedno odjeljenje u Rožajama. Pored uleme skupu su prisustvovali Hazbija Kalač, predsjednik BDZ-a u Crnoj Gori, kao i mnogi drugi predstavnici kulturnog i političkog života Rožaja.

Direktor Škole je istakao da se kroz odjeljenja Allahovo svjetlo širi Sandžakom. Navodeći ajete i hadise on je istakao da je Sandžak počašćen i odabran Kur'an i Kerimom, Školom Kur'ana Časnog i istakao je da su srećni i zadovoljni zato što se svjetlo Allahove riječi širi, svi treba da smo zadovoljni.

„Kad bih sad pokušao navesti koliko odjeljenja ima malo bih se zbunio jer Allahovom dž. voljom,sada ih ima preko petnaest. Želja nam je da svaki dom ima makar bar jednog učača i polaznika Škole Kur'ana Časnog.“ – istakao je direktor škole hfz. Irfan Malić.

„Ova dženetska bašta koja se Školom Kur'ana zove ona treba da bude mjesto gdje ćemo svi učiti i gdje ćemo se svi upisati i mladi i stari i veliki i mali, muškarci i žene svi trebamo biti učenici te škole.“ – pozvao je hfz Abdurahman ef Kujević.

Muftija sandžački je otvorio i odjeljenje u Rožajama.

Muftija sandžački Muamer ef Zukorlić, istakao je da čovjek pored svojih bioloških potreba, čovjekova duša koja predstavlja najvredniji dio njegovoga bića ima svoje potrebe. Ima pravo na svoje svjetlo, za to su potrebne svjetiljke za koji je potreban sistem , a za sistem su potrebne elektrane . Kako je potrebno mnogo truda i znanja da nam kuće i putevi budu osvijetljeni potrebno je i da imamo cijeli sistem svjetla za naše duše. Škola Kur'ana Čanog predstavlja svjetlo za naše duše rekao je muftija sandžački.

Muftija je dalje govorio o važnosti učenja dove i Fatihe, jer čovjeku je potrebna uputa u velikim i malim stvarima , u pitanjima vjere i dunjaluka, života i smrti, kad ustane i kad hoće da spava šta da kaže i sta da prećuti, kako da se kreće i uredi porodicu, zato je srećan onaj koga Allah dž ne ostavi bez upute . Svjetlo upute je Kur'an I Kerim a čovjek ne može vidjeti uputu ako nema toga svjetla. Zato je farz uspostava sistema svjetla Kur ‘ana časnog a ovo je jedna od fabrika Kur'ana .koju Allah dž preko aktivista i hafiza daruje danas i šeher Rožajama

„Zato je ovo poseban dan za svakog čovjeka čije duše i srca čeznu za svejtlom istine , za one koje boluju za istinom i duše koje su pogubljene i oni kojima je ovladala neistina sve se duše danas raduju.

Zato braćo okupite se oko Škole Kur'ana neka vam ona bude stožer jedinstva nadiðite sve svoje razlike, bićete srećni i ponosni i ovoga i budućega svijeta. Škola Kur'ana je opće dobro koje nadilazi sve razlike. Dobili ste nijemet a on je i iskušenje. Na pragu ste dobili poziv da pošaljete dijete u Školu Kur'ana jer ako je vas vrijeme pregazilo ne dozvolite i njih, ispravite svoje grješke na njima, jer okus svjetla kada jednom okusite odatle vas niko nikada neće maći, neka vasa djeca budu vaše svjetiljke.“ – poručio je muftija prisutnim Rožajcima.

Škola je počela sa radom 2010 godine u oskudnim uslovima, ali tokom godina Allahovom voljom ona je postala vodič u misionarstvu, davi i kur'anskoj edukaciji. Škola je do sada u petnaest odjeljenja imala skoro dvije hiljade učenika.

{gallery}otvaranje skola kurana u juznom sandzaku, 29.08.2014{/gallery}

Amela Salković, SANA