Otvoreno odjeljenje Gazi Isa-beg medrese u Preševu

Image

Bajrak slobode danas se vihorio nad Preševskom dolinom. Uprkos uzurpacijama stub Islama danas je postavljen, otvoreno prvo odjeljenje medrese na ovim prostorima. Nakon četiri decenije mraka i muka na ovim prostorima, otvoreno istureno, žensko odjeljenje medrese Gazu Isa-beg.

Ovom historijskom činu pored domaćina, muftije preševskog Fikret-ef. Limanija i članova muftijstva Preševskog, prisustvovale su brojne delegacije meðu kojima delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa muftijom Mevlud ef. Dudićem, delegacija Islamske zajednice na Kosovu, predsjednik općine Preševo Ragmi Mustafa, te predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca Galip Bećiri.

Delegaciju Mešihata su činili i dekan Fakulteta za Islamske studije Enver.ef. Gicić, direktor medrese Rešad ef. Plojević kao i član Mešihata sa područja Tutina Fahrudin ef. Æosović.

Svečanost je upriličena u haremu Medrese, na kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina radosnih muslimana, koji su gotovo sa suzama radosnicama dočekali ovaj dan. Meðutim, najradosnija i najače su udarala srca mladih djevojaka koje su željno isčekivale dan kada će naseliti prostorije ove ustanove.

Ova medresa predstavlja pravu blagodat, ona će iznjedriti dobre majke, koje će u duhu vjere i tradicije odgojiti na pravi način muslimanski ummet.

Muftija Dudić je u svom govoru zaključio da ova medresa pripada porodici najboljih medresa, i da nikako ne smijemo dozvoliti da ikada bude zatvorena.

Skupu se se obratio i direktor medrese Gazi Isa-beg Rešad ef. Plojović koji se zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli izgradnju ove ustanove.

– Izgradnju ovog historijskog projekta pored brojnih donatora, pomogla je i TIKA iz Istanbula, čiji su predstavnicu takoðer prisustvovali ovoj svečanosti.

{gallery}otvaranje medrese u presevu, 30.08.2014{/gallery}

SANA – Nermina Rebronja