Promocijom filma završena manifestacija DANI SJEÆANJA NA ŠEHIDE HADŽETA: “Tamo gdje je nebo visoko”

Image

Manifestacija dani sjećanja na šehide Hadžeta, završena je promocijom filma ratnog snimatelja Sulejmana Mulaomerovića „Koliko visoko je nebo“.

Film govori o ljudskoj hrabrosti, borbi za život, film je priča o istini. Priča o istini koju je snimio ratni snimatelj i ostavio je nama da svjedoči o stradanjima Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, i njihovoj borbi u nehumanim uslovima.

Dr. Admir Muratović je naglasio da je manifestacija koja je trajala četiri dana imala svoja dva dijela. Prvi dio je govorio o svjesnosti Bošnjaka o svojoj prošlosti, borbi za bolju budućnost. Manifestacija svjedoči o jednom bošnjačkom čovjeku koji sada svjesno nosi svoj teret i tako poručuje da se nikada nikome više ne dogodi Hadžet. Drugi dio manifestacije propratili su nedobronamjerni komentari koji se javljaju kada Bošnjaci pričaju o sebi i svojoj sudbini.

„Ovaj film je doživio mnoge svjetske premijere, na naše veliko zadovoljstvo, imamo premijeru i ovdje. Ovo je priča o čovjeku, hrabrosti, čežnji za slobodom, borbi protiv okova. Priča o čovjeku koji je 1993. izašao iz opkoljenog Sarajeva i ušao u opkoljeno Goražde i budućnosti zabilježio šta se desilo.“ – istakao je Muratović.

Autor filma sa suzama u očima je kazao da mnoge stvari koje je vidio u ratu, potresne stvari, mnogi snimci se nalaze u Hagu i govore o stradanju civila. O njegovoj požrtvovanosti govori i činjenica da je i sam bio teško ranjen i umalo postao jedna od žrtava rata.

„Najteže mi je bilo snimati djecu koja su ranjena i kojoj nisam nikako mogao pomoći. Iako je film imao mnoge svjetske premijere, posebno mi je drago što se večeras nalazim u srcu Sandžaka. Iako 39 godina radim u medijima nikad do sada nisam čuo o Hadžetu i tolikom stradanju Bošnjaka, i to je stvarno žalosno.“ – rekao je autor filma Sulejman Mulaomerović.

Nakon odgledanog potresnog dokumentarca o ratu u Bosni, skupu se obratio i predsjednik Mešihata, dr. Mevlud-ef. Dudić, koji je kazao da razlozi zbog kojih smo imali ovu manifestaciju jesu da bi smo govorili o genocidu.

„O genocidu govore oni koji žele da se suprotstave onima koji negiraju genocide koji su se desili. Mi nećemo prestati govoriti o onome što se dešavalo našem narodu. Pripadamo ljudskom soju koji nikada nikog mrzio nije i uvijek drugom činio dobro. To nas sve obavezuje da ne zaboravimo ono što se dešavalo u prošlosti. Zaboravom nam se mogu genocidi ponoviti.“ – kazao je dr. Dudić.

On je kazao da je radostan što je Islamska zajednica zajedno sa BKZ-om imali ova četiri dana lijepe manifestacije, promocije knjiga, kur'ansku dovu Jasin i dovu na Hadžetu, prisjećajući se stradanja uglednih Bošnjaka.

„Stvari koji se zabilježe ne rizikuju da u budućnosti budu negirane , kao što je to slučaj sada u vezi nekih genocida u prošlosti. Večeras zahvaljući dokumentarcu mi vidimo da je to istina i da se desilo.“ – rekao je predsjednik Mešihata.

Predsjednik Mešihata se u svom obraćanju osvrnuo na prozivke medija i političara, i tom prilikom im poručio:

„Naša crvena boja fesa je toga dana simbolizirala šehidsku krv. Preko dvije hiljade šehida je ubijeno i taj fes nikada nikom nije bio prijetnja i opasnost. Ako im je opasnost onda je njihov Vuk Karadžić njima najveća opasnost, jer je i on taj fes crveni nosio. Ona zelena boja simbolizira naše kostime, dženetsku boju, boju islama. Ako ne znaju šta je manifest, performans, onda neka zagledaju i neka znaju da mi više nismo pokopno društvo, već da mi znamo cijeniti našu vjeru, kulturu, tradiciju i običajno pravo, iako su htjeli da nas zadrže daleko od toga.

Mi smo 4. septembra izašli i poručili svijetu da se mi borimo na kulturan način protiv zaborava. To je najbolji način borbe, iako nismo znali da će nas tako izreklamirati. Da svi portali i novine su tako govorile afirmativno misleći da nas oljagaju. Sve to čine u našu korist Mi nikada na mržnju koja je upućena nama nećemo uzvratiti takvom mjerom.“ – rekao je predsjednik Mešihata , dr. Mevlud-ef. Dudić.

O Hadžetu je govorio i dr. Admir Muratović, kada je poručio da za Aćif-efendiju kažemo da je bio heroj, a Draža Mihajlović i Milan Nedić su zvanično saraðivali sa Hitlerom. To su fakti i činjenice. O Aćif-efendiji to ne mogu govoriti ma koliko se to trudili. 1941. godine Bošnjaci su usvojili rezoluciju o osudi nacističkih zločina, a niti jedan narod na Balkanu nije usvojio takve rezolucije.

„Ukoliko pak tužilaštvo, DB, policija žele da se raspita ko je autor kreator odjela i fesova, poručujem im odavde s ponosom: Islamska zajednica je odgovorna bila za učenje jasina i dove, kao što je njihova tradicija, BKZ baštini kultrne i nacionalne vrijednosti Bošnjaka, Admir Muratović je predsjednik BKZ-a i bio predsjednik Organizacionog odbora ove manifestacije, te sva nejasna pitanja koja pokušavaju da postave, neka ih postave meni, jer ja sam krojio, ja sam šio ta odjela i na to sam jako ponosan.“ – istakao je Muratović.

Manifestaciju, završno sa ovim dokumentarnim filmom zatvorio je predsjednik dr. Dudić, sa željom da se i narednih godina viðamo na ovako dostojanstven način i ne dozvolimo da se ti genocidi negiraju.

I kao što autor filma na kraju reče: „Nisam važan ja, važni su oni koji su mi priču ispričali, čak i onda kada nisu bili svjesni. Treba više hrabrosti da se priča ispriča nego da se sasluša. Ali ja volim svoj narod i svoju zemlju, i ponovo bih sve ovo prošao.“

{gallery}promocija filma – koliko visoko je nebo 06.09.2014{/gallery}

SANA – Amela Salković