Muftija Zukorlić na manifestaciji u Beču Sačuvajmo našu zemlju

Image

U organizaciji Zajednice Sandžačke Dijaspore i Bošnjačke Nacionalne Fondacije, 06.09.2014. godine sa početkom u 19h održana je manifestacija pod nazivom „Sačuvajmo našu zemlju“.

Svojim prisustvom manifestaciju su posebnom učinili reisul ulema emeritus dr. Mustafa Cerić, muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, predsjednik BNF-a Hako Duljević, predsjednik ZSD-a Mithat ef. Mujović, kao i mnoge značajne ličnosti iz dijaspore i Sandžaka. Svječanost je otvorio Mesud ef. Zukorlić učenjem odlomka iz časnog Kurana, a nakon njega izvoðač ilahija i kasida Hamza Škrijelj otpjevao je Kasidu o Hadžetu.

„Dok god pružate otpor hrði koja nas zahvata, vi ste živi. Onog momenta kada prestanete da pružate otpor, vas je hrða ubila“, rekao je Hako Duljevć u prvom u nizu nadahnutih govora. Nakon toga skup je poselamio i dobrodošlicu poželio domaćin Mithat ef. Mujović, predsjednik ZSD. Omladinski hor „Preporod“ svojim divnim izvoðenjem ilahija i kasida napravio je pravu uvertiru za ono što slijedi, a nakon njih gromoglasnim aplauzom ispraćen je govor muftije sandžačkog, Muamera ef. Zukorlića.

„ Zemlja u kojoj živite na prvi pogled je dobra prema vama.Uspjeli ste osjetiti demokratiju, zaraðujete deset puta više nego što biste zaradili u Bosni ili Sandžaku, ali znajte da vi imate zemlju kao teritoriju, ali nemate domovinu, jer je ona više od same teritorije jedne zemlje. I što ste duže ovdje, umjesto da polako zaboravljate Bosnu i Sandžak, vi se sve češće sjetite vašeg djetinjstva i onog mirisa majkine pogače i one vode i vazduha koji si imao dolje i onog horizonta koji si gledao svakoga jutra kada ustaneš i što si stariji, sve ti više fali“, nadahnute su riječi Muftije.

Gormoglasnim aplauzom ispraćeno je pozivanje resul uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića da poselami skup. Predivna atmosfera ogromnoj prostoriji kompanije Siemens, koja je bila popunjena do posljednjeg mjesta. Osmjeh i zadovoljstvo prisutnih više nego dovoljno govorilo je o utisima koje su ponijeli sa sobom nakon manifestacije. Još jedan dokaz da su Bosna i Sanžak srce Bošnjaštva, a dijaspora njegovo tijelo.

{gallery}{/gallery}

SANA – Hamza Škrijelj