Muftija dr. Dudić primio ambasadora Republike Turske

Image

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa saradnicima, 08.09.2014. godine, primio je delegaciju Ambasade Republike Turske u Beogradu koju je predvodio ambasador Mehmed Kemal Bozaj.

Muftija Dudić je gostu poželio srdačnu dobrodošlicu istakavši da turski diplomata Mešihat može smatrati svojom kućom, ujedno mu zahvalivši na naporima koje ulaže na približavanju Republike Turske i Bošnjaka Sandžaka.

Ambasador Bozaj se posebno interesovao o najavljenim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće izrazivši nadu da će Bošnjaci nastupiti na jedinstvenoj listi kako bi formirali Vijeće i ostvarili prava koja im se kroz ovu instituciju garantuju.

Predsjednik Mešihata je potvrdio da je jedinstvo muslimana preduslov za prevazilaženje brojnih problema, ali uz postizanje konsenzusa oko tri principa: vjera islam, nacija Bošnjak i regija Sandžak. Takoðe je izrazio bojazan da aktuelna vlast u Beogradu ne ponovi grešku bivšeg režima od prije četiri godine kada je poništena izborna volja glasača i uvedena posebna pravila za Bošnjake.

Nakon sastanka, gosti su sa domaćinima obišli Gazi Isa-begov hamam u centru grada i Staru novopazarsku banju, da bi razgovore nastavili na radnom ručku u restoranu Gaziya.
Informativna služba