Muftija Zukorlić: “Pohod na Hadžet je uspio, jer su po prvi put o njemu pisali beogradski mediji”

Image

Muftija Muamer Zukorlić demantovao je optužbe da je tokom obilježavanja “Pohoda na Hadžet” u Novom Pazaru učenicima medrese dao uniforme da bi iscenirao problem.

On je za “Naše novine” da su “crveni fesovi i zelena odjeća dio kostimografije kulturno-komemorativne manifestacije”. “Nisam organizovao Hadžet da bih iscenirao problem i trgovao sa državom, to je budalaština onih koji stalno koketiraju sa vlastima”, rekao je Zukorlić.

On je kazao da nije tačno da su na oblježavanju Hadžeta bili zloupotrebljeni učenici medrese, jer ona tek za nekoliko dana počinje sa radom.

“Ja nisam remetilački faktor, ali jesam nezaobilazan faktor”, istakao je muftija.

Zukorlić je rekao da nema razloga za bijes i paniku dok se defiluje trgovima i ulicama, dodajući da oni koji to čine transparentno “ne kuju nikakve zavjere”.

Ocjenjujući da su reakcije medija i pojedinih političara i analitičara “uglavnom neodmjerene i tendenciozne”, Zukorlić je kazao da je “očito da je defile mladića u kostimima postigao pun pogodak s obzirom na to da proteklih godina beogradski mediji o ovoj manifestaciji ni riječ jednu nisu izvijestili”.

“Svaki narod ili zajednica imaju pravo na svoje simbole, boje, pa ako žele i uniforme, kao i svoje manifestacije. Odžačari, ljekari, portiri mogu da imaju svoje uniforme, a samo u slučaju Bošnjaka nastaje problem”, smatra Zukorlić.

Zukorlić je kazao da premijer Srbije Aleksandar Vučić, po onome što je dosad pokazao za ove dvije godine, ima šansu da bude prepoznat i od strane manjinskih naroda i zajednica, uključujući i Bošnjake, kao ozbiljan partner.

Muftija je ocijenio da je Vučić pokazao hrabrost i da ga to “u značajnoj mjeri povezuje sa Zoranom Ðinðićem”.

“Čovjek koji ima snage da nadiðe lična mišljenja, partijske stavove i interese, ostavlja utisak da ima državničckih kapaciteta”, naveo je Zukorlić, dodajući da je Vučić “pokazao da brzo detektuje probleme i da nije talac čak ni sopstvene ideologije u pogledu nastojanja da rješava velike probleme”.

Pristalice Islamske zajednice u Srbiji u četvrtak su u Novom Pazaru organizovale “Pohod na Hadžet” kojim su obilježili sedam decenija od strijeljanja Bošnjaka optuženih da su za vrijeme Drugog svjetskog rata saraðivali sa okupatorom.

Izvor: Naše novine, Tanjug