Muftija dr. Dudić posjetio Žensku medresu u Novom Pazaru

Image

Predsjednik Mešihata, muftija dr. Mevlud-ef. Dudić obišao je danas odjeljenja Ženske medrese „Gazi Isa-beg“ u Novom Pazaru. Povod zijareta tog odjeljenja je početak nove školske godine, tom prilikom Muftija je mubareklisao početak školske godine učenicama, a polaznicama Medrese svaki hair u daljem školovanju.

Muftija je istakao i poručio učenicima da vjeruju u činjenicu da je medresa najprestižnija škola, ali bez doprinosa svojih učenika ona to ne može biti:

„Od medresanata se očekuje da budu, svojim ponašanjem, nurom, ljepotom, ophoðenjem, primjer najbolje škole. Uspjet ćete u tome ako od prvog dana budete radile, učile, i svakim danom povećavale svoju imansku komponentu. Ove godine Medresa je obnovila svoje zdanje, i uslovi rada Medrese su na većem nivou. Mi nećemo prestati sve dok naše medrese ne budu imale najbolje uslove u čitavoj Evropi, pošto u regionu nemamo sa kime da se takmičimo.“ – rekao je muftija Dudić.

Predsjednik Mešihata je istakao da je Islamska zajednica u posljednjih dvadeset godina postigla velike rezultate na polju razvoja obrazovanja u Sandžaku. Medresa je škola koja omladini pruža obrazovnu i odgojnu komponentu koju u drugim školama ne mogu dobiti. Time što su odlučile upisati Medresu učenice su ponos i svjetiljke našega kraja i naše vjere, tako da to moraju uvijek imati na umu:

„Vi ste se odlučile na jedan trnovit put odricanja od mnogih stvari od kojih se ne odriču koleginice u drugim školama. Vi ste se odlučili da budete nosioci Allahove riječi sa hidžabom, odjećom, uniformom, da Allahu padate svaki dan pet puta na sedždu. Odlučili ste se na školu koja ima obrazovnu i odgojnu dimenziju.

Ova zgrada je Vaš emanet, ovo je jedina škola u svijetu koja funkcioniše zahvaljujući vakifima. Zato pored imanske komponente i sticanja znanja imajte na umu emanet koji vam je povjeren.“ – poručio je dr. Dudić prisutnim medresanticama i tom prilikom direktoru, nastavnom osoblju, učenicama mubareklisao novu školsku godinu.

Na kraju im je poručio da sticanjem korisnog znanja u svom školovanju u medresi, budu ponos ove medrese,i da Gazi Isa beg u kaburu bude sretan i ponosan na djela i ponašanja medresanata.

Direktor Rešad ef. Plojović naglasio je da sve što vrijedi ono i košta.

„Mi smo tu da to blago čuvamo jer ove naše Medrese su blago od neprocenjive vrijednosti kako bi ih prenijeli budućim generacijama. Ona je obraz svih nas, greška jednog od nas udara u obraz svih nas.“ – poručio je direktor.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić bio je i prvi direktor medrese nakon njenog obnavljanja.


SANA – Amela Salković