Dr. Mevlud ef. Dudić posjetio Mušku medresu u Novom Pazaru – Medresa je emanet vakifa

Image

“Ibadet u mladosti je poput lampe koja osvjetljava u crnoj noći” (Poslanik s.a.v.s.)

Nakon zijareta Ženske medrese, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, 11.09.2014. godine, obišao je mušku Medresu “Gazi Isa- beg” u Novom Pazaru.

Muftija je na samom početku uputio dovu Allahu dž.š. da svima ova godina bude uspješnija nego prethodna, trebamo moliti Allaha dž.š. da nam budućnost uvijek bude svjetlija i bolja od prošlosti, rekao je muftija.

Muftija je polaznicima medrese predočio važnost odnosa učitelja prema njima, koji su njihovi drugi roditelji, pa da ih tako i shvate. On je svima čestitao posebno direktoru medrese, na novom izgledu te ustanove. A učenicima rekao da je to emanet koji oni trebaju i moraju čuvati, jer je to njihova dužnost prema vakifima.

“Drago mi je da ovu godinu ulazimo sa preko 400 učenika, sa potpuno novim ruhom obije medrese, to je ono sa čime se treba ponositi. Budite svjesni nimeta koga imate. Vi iz četvrtog razreda morate paziti jedni drugima, budite primjer u ahlaku, u namazu, ponašanju, svoje pretpostavljene doživite kao roditelje. Ne zaboravite redovnost namaza, učenje Kur'ana i dove. Dova u mladosti je na deredži dove meleka. Ibadet u starosti je kao da lampu upalite kad sunce grije. Nemojte čekati da palite svjetla kad sunce grije.”

Upisivanjem medrese učenici su izabrali najbolju školu, koja će im biti razlogom sreće i uživanja na ovome svijetu, i dženneta na budućem svijetu rekao je muftija Dudić i dodao:

“Vaši roditelji su vas poslali da budete njihov ponos, jer svaka kuća u Sandžaku bi trebala da ima medresanta. Medresant je Allahov nur koji osvjetljava tu kuću i porodicu.”

Muftija je istakao da je za 24 godine svoga postojanja Medresa izrodila veliki broj intelektualaca širom Sandžaka i Dijaspore, i rekao polaznicima da se ugledaju na njih i idu kur'ansko-sunetskim putem.

“Mi ćemo ustrajati na tome da učenici medrese budu prepoznatljivi. Vi morate ovdje steći i odgojnu dimenziju. Dokazujte se sa drugima samo u sticanju znanja i vjere.” – poručio je predsjednik Mešihata.

Islamska zajednica se već sedam godina bori za dostojanstvo ovog naroda u Sandžaku, Preševu, Vojvodini i bilo gdje se oni nalaze, nećemo posustati, dozvoliti da nas neko uvodi u brazdu.

Direktor medrese Rešad ef. Plojović istakao je da su svršenici medrese rado viðeni u svim kolektivima upravo zbog tog kvaliteta. On je rekao učenicima da daju sve od sebe da ustraju na tom putu sticanja znanja, jer će im to svakako donijeti bitne rezultate i šanse u životu.

U periodu voðenja Medrese od strane muftije Mevlud ef. Dudića izgraðena su zdanja muške medrese, zgrada u krugu Altun alem džamije, dvije zgrade za potrebe ženske medrese kod Bor džamije, adaptacija zgrade medrese u Rožajama.


SANA – Amela Salkovic