Došlo je vrijeme za sedam godina progresa

Image

Islamska zajednica je od tog državno-izdajničkog udara imala katastrofalne posljedice. Prekidanjem brojnih dotacija od strane državnih organa, zatim zaustavljanjem stranih donacija, lobiranjem i pritiskom upravo tadašnjeg režima i spomenutih krugova, Islamska zajednica je ušla u duboku finansijsku krizu, zbog koje je posljedice trpjela više godina. Prošle godine, na obraćanju u povodu godišnjice od Objediniteljskog Sabora Islamske zajednice, govoreći upravo na temu agresije na Islamsku zajednicu I proteklih šest teških godina, muftija sandžački Muamer- ef. Zukorlić je iznio tezu da, shodno kur'anskim poukama iz sure Jusuf, nakon sedam godine tegobe I stagnacije dolazi sedam godina olakšanja, progresa I prosperiteta. I evo navršava se sedma godina od agresije, a Islamska zajednica već osjeća berićet.

Prije nekoliko dana imali smo priliku čitati izvještaj sa sjednice Mešihata koji govori o značajnom uvećanju prikupljenog zekata i sadekatu-l-fitra. Iz Ureda za hadž saznajemo da su već nakon mjeseca Ramazana sve kvote za upis hadžija popunjene te da su nadmašena očekivanja upisa. Kada je u pitanju vakufska imovina, i pored brojnih napada i najava napada, ona bilježi još osloboðenih objekata i parcela, vrše se brojni graðevinski radovi na sanaciji starih vakufa koji će ubrzo, ako Bog da, biti namijenjeni svojim svrhama. Počela je izgradnja velikog Islamskog centra „Kapija Pešteri“. Kada su u pitanju odgojno-obrazovne ustanove, otvareni su prvi departmani Škole Kur'ana Časnog u Južnom Sandžaku, a Medresa je svoj bajrak znanja postavila u Preševu otvaranjem isturenog odjeljenja Medrese. Sve gore pobrojano govori da Islamska zajednica ide vrlo uspješno uzlaznom putanjom progresa, prosperiteta, razvoja i unaprjeðenja svog djelovanja, što će se odraziti jačanjem svijesti i poboljšanja duhovnomoralnih vrijednosti kod šire zajednice.

S druge strane, period od sedam godina odbrane od agresije nas je naučio da nikada ne smijemo „zaspati na oba oka“. Uvijek moramo biti spremni, jer izdaja se vrši samo onoga što vrijedi i izdati se ne može nešto bezvrijedno.

Ovaj broj izlazi u znaku Hadžeta. Hadžet nas asocira na dva veoma važna dogaðaja u historiji Bošnjaka. Prvi – strijeljanje sandžačkih prviša koje se dogodilo prije tačno 70 godina, a drugi – sudar imama pod ahmedijama i vjernika sa specijalnim snagama srbijanske policije prije četiri godine. Oba dogaðaja nas podsjećaju na nepravde koje su počinjene nad nama Bošnjacima. Prvi je rezultirao genocidom, a drugi, iako privremeno uzurpiranom parcelom gdje je izgraðeno obdanište, rezultirao je lekcijom ponosa, kojom su Bošnjaci predvoðeni svojim imamima kazali da neće dozvoliti da se i jedan pedalj imovine Islamske zajednice oduzme.

I ove godine, 4. septembra, u četvrtak, na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića okupit ćemo se i poći u Pohod na Hadžet, gdje ćemo proučiti Jasini-šerif i dovu za šehide Hadžeta. Tim povodom, u ovom broju, naše čitaoce častimoobimnim intervjuom muftije sandžačkog Muamer-ef.Zukorlića, u kojem smo sa njim razgovarali o Hadžetu,ali i o drugim temama: o Islamskoj zajednici, izdajama,pronevjerama, o

Bošnjačkom nacionalnom vijeću,njegovoj kandidaturi, o izborima u BiH i kandidaturi reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, o Naučnom centru BANU, odnosu sa Islamskom zajednicom i reisom Fejzićem, o stanju muslimana u svijetu, Gazi, Egiptu, Siriji, Iraku, o IDIŠ-u, samoproglašenju hilafeta Bagdadija, Erdoanu i dr.

GLAS ISLAMA, Naše viðenje, broj 257