Sekretar Muftijstva sandžačkog, Edin Ðerlek, uzeo učešće u Svjetskoj mirovnoj konferenciji u Seulu

Image

U organizaciji Svjetske alijanse za mir iz Seula, održana je Svjetska mirovna konferencija u Seulu u Republici Koreji od 15. – 20.9. Konferenciji su prisustvovale brojne znamenite osobe iz političkog i vjerskog života iz cijelog svijeta meðu kojima i bivši predsjednici država, premijeri, vjerske voðe kao i mnoge druge.

Islamsku zajednicu u Srbiji na konferenciji je predstavljao sekretar Muftijstva sandžačkog, Edin Ðerlek.

Iz regije konferenciji su prisustvovali muftija dr. Aziz ef. Hasanović i sekretar Mešihata mr. Nermin ef. Botonjić iz Hrvatske, iz Slovenije sekretar Mešihata Nevzet ef. Porić i imam Ifet ef. Suljić, iz Bosne i Hercegovine zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić te direktor Medrese “Osman ef. Redžović” Dženan Handžić, te bivši član predsjedništva BiH Haris Silajdžić, te predstavnici Islamske zajednice s Kosova i Makedonije, te Crne Gore.

Konferencija je započela velikim skupom na prepunom Olimpijskom stadionu u Seulu. Sa konferencije su upućene poruke zaustavljanja nasilja i nenasilnog puta rješavanja konflikata i održanju mira. Drugog dana održan je radni dio konferencije gdje su razmatrane mogućnosti i metode promicanja mira, te su razmijenjene dobre prakse iz raznih zemalja i društava. Trećeg dana održana je šetnja za mir kojoj su pored učesnika prisustvovali i graðani Seula te su na taj način poslali snažnu poruku mira.

Konferencija je zaključena potpisivanjem deklaracije za mir kojom se želi podići svjest o potrebi osiguranja mehanizama za implementaciju mira.

Infotmativna služba