U Rožajama otvoren islamski dječiji vrtić Reuda

Image

“Narod koji želi da ima budućnost on ulaže svu energiju u djecu”- naglasio je Muftija, dodajući da dok nam ne ozdrave sadašnje generacije, valja odgojiti onu koja će postati elita.” Vrtić je već upisalo oko 30 polaznika, upošljene su dvije učiteljice.

Danas je u Rožajama otvoreno 14. odjeljenje mekteba Reuda, čije je sjedište u Novom Pazaru.

Ovo je institucija koja će pružiti pravi odgoj kako vjerski tako i tradicionalni. Kroz ovu ustanovu prošlo je preko 3000 polaznika, sto govori o značaju ove ustanove.

Ovom svečanom trenutku, otvaranja prve ovakve ustanove u Južnom Sandžaku, prisustvovala je delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji, predvoðena muftijom Sandžačkim Muamer ef. Zukorlićem, koju su činili pomoćnik muftije za Južni Sandžak hfz. Abdurrahman ef. Kujević, kao i upravnik predškolske ustanova Reuda, Mersad Curić.

“Pravo obrazovanje imaju muslimani kada su slobodni i kada slobodno mogu proučavati svoju vjeru” – istakao je hfz. Abdurrahan Kujević u svom govoru.

Hafiz je pozvao sve muslimane da svoju djecu upišu u ovu instituciju koja odgaja slobodne ljude, koji neće biti sluge diktatora.

“Ovo je ustanova koja će prihvatiti djecu do 7 god. Svaka etapa odgoja za djecu je bitna, ali iz hadisa zaključujemo da je najbitniji ovaj prvi period” – kazao je muftija Zukorlić nakon svečanog otvaranja ovog odjeljenja.

Dijete do 7 godine oponaša, zato je ambijent porodice prvi i najbitniji, i roditelji moraju paziti kako se ponašaju pred djetetom.

“U nedostatku da kroz porodicu uradimo što treba, mi kroz IZ nudimo program da pomognemo roditelja, edukacija i odgoj kroz igru”-dodao je Muftija.

U ovim ustanovima se odgajaju djeca, ljudi od čije ruke ni jezika kasnije niko neće imati štete, samo koristi.

Na samom kraju Muftija je mubareklisao Rožajcima na ovakvoj ustanovi.

” Narod koji želi da ima budučnost on ulaže svu energiju u djecu”- naglasio je Muftija, dodajući da dok nam ne ozdrave sadašnje generacije, valja odgojiti onu koja će postati elita.

SANA – Nermina Rebronja