Fejzić naredio zabranu ativnosti hfz. Abdurahmanu Kujeviću u rožajskim džamijama

Image

U nedjelju, 21. septembra, prorežimski odbor Islamske zajednice u Rožajama je na vanrednoj sjednici, donio odluku o zabrani pristupu džamijama hafizu Abdurrahmana ef. Kujeviću.

Ovakva odluka je donijeta par dana prije otvaranja islamskog dječjeg vrtića i svega desetak dana nakon što je otvorena Škola Kur'ana u Rožajama koju već sada pohaða 180 učenika a koju je javno kritikovao crnogorski reis, Rifat Fejzić.

Ovakav potez, se nesumnjivo, može smatrati kao pokušaj ugrožavanja preporoda islama u Rožajama, kao i atak na nacionalno i institucionalno buðenje Bošnjaka u južnom Sandžaku. Ovaj čin takoðer predstavlja grubi pokušaj dijeljenja Sandžaka i produbljivanja jaza izmeðu sjevernog i južnog Sandžaka.

Ono što bi se moglo okarakterizirati kao najveći grijeh koji je zamjeren hafizu Kujeviću od strane “crnogorske islamske zajednice” jeste njegovo zalaganje za ujedinjenje Islamske zajednice u CG u sastav Rijaseta IZ u BiH i vraćanje i objedinjavanje medžlisa Rožaja, Petnjice, Plava, Gusinja, Bijelog Polja i Pljevalja pod Muftijstvom Sandžačkim, kako je i bio slučaj prije cijepanja Islamske zajednice Sandžaka.

U Rožajama se najavljuju štandovi na mnogim mjestima za potpisivanje peticije da se ispravi ova velika nepravda i hafiz vrati u institucije Islamske zajednice, kako naši graðani ne bi ostali uskraćeni za višegodišnje sticanje znanja kroz halke Kur'ana, hutbe, dersove, noćne namaze itd.Na zahtjev svih onih koji trenutno nisu u Rožajama, otvorili smo online peticiju koju možete potpisati na ovom linku:

www.onlinepeticija.com/vratimo_abdurrahmana_kujevia_u_oiz_roaje

(Rožaje Free Press, SP)