Nikada nisam negirao IZ u CG, ali priželjkujem da ona bude u sastavu IZ u BiH

Image

Uvažena braćo i cijenjene sestre,

Javljam vam se iz grada Harema, časne i blagoslovljene Mekke, u kojoj se nalazi Kaba, najsvetija kuća na zemlji, koju je, kao što je opće poznato, sagradio Ibrahim, s.a.w.s.

Sa ovog mubarek mjesta želim vam se obratiti u povodu Odluke koju je nedavno donio Odbor Islamske zajednice Rožaje, a odnosi se na moje isključenje sa službe koju sam obavljao u ovoj našoj instituciji.

ODLUKA PO HITNOJ PROCEDURI: Prvo što želim da kažem jeste činjenica da je Odbor sazvan vanredno i da je odluka donijeta po hitnoj proceduri. Prije toga nije bilo nikakvog zvaničnog razgovora niti bilo kakvog upozorenja, niti je voðen bilo kakav disciplinski postupak protiv mene. Odluka mi zvanično, u pisanoj formi, nije dostavljena od kada valjda nastaje moje pravo na eventualni prigovor.

Iz medijskih saopćenja sam upoznat sa razlozima, te se ovim putem želim osvrnuti na te razloge, a svakako, očekujem i zvanično obrazloženje, nakon čega ću preduzeti neophodne pravne radnje.

ISLAMSKU ZAJEDNICU VIDIM U IZVORNOM LEGALITETU: U saopćenju koje je dao Odbor IZ Rožaje navodi se da sam kao upošljenik Odbora IZ Rožaje osporavao legitimitet ove institucije. Ističem da to nikada nisam učinio. Vjerovatno se njima to učinilo kada sam našu Islamsku zajendicu vidio u njenom izvornom legalitetu, dakle važećem propisu donešenom na osnovu slobodne volje ove zajednice da formira i bude sastavni dio Mešihata Sandžaka. Ova oduka nikada i ni jednim pravno valjanim činom i aktom nije poništena, a ako jeste, neka nam to predsjednik odbora ili neko drugi ko zna za takav dokumenat predoči. U tom smislu, svi moji javni nastupi su legalni jer proizilaze iz jasnog i nedvosmislenog statusa ove institucije. Ja nikada nisam negirao postojanje Islamske zajednicu u Crnoj Gori i smatram je takoðer svojom, odnosno našom institucijom, koju doduše, za razliku od brojnih mojih kolega priželjkujem da bude u sastavu Rijaseta Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu, kao što je to IZ Sandžaka.

ANGAŽIRANJE U INSTITUCIJE ISLAMSKE ZAJEDNICE SA SJEDIŠTEM U NOVOM PAZARU NIJE ZABRANJENO: Koliko je meni poznato, angažiranje u institucije Islamaske zajednice sa sjedištem u Novom Pazaru nije zabranjeno niti jednim dokumentom Islamske zajednice, tako da smo i ja i brojni moji drugi kolege iz Rožaja radno angažirani u njima, a koliko znam protiv njih se ne vodi nikakav pravni postupak.

Ustavom Crne Gore se garantuje odvojenost vjerskih institucija od države što, shodno širokoj praksi u okruženju i svijetu, implicira činjenicu da se jurisdikcija ili u ovom slučaju pravna nadležnost vjerske organizacije u pravilu ne poklapama sa državnom, što je slučaj sa većinom vjerskih organizacija na našem prostoru. To je slučaj i sa pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i zašto bi u tom smislu Islamska zajednica bila izuzetak?

SVE ŠTO RADIMO JE LEGALNO I U SKLADU SA PROPISIMA CRNE GORE: Ugovor na koji se u medijskim nastupima pozivaju pojedinci iz Islamske zajednice, ako sam dobro razumio je onaj Ugovor koji je potpisan sa Vladom Crne Gore. Prema tom ugovoru, koliko se razumijem, direktno je povrijeðen Ustav Crne Gore jer se prema njemu, suprotno članu 14., Vlada direkno miješa u vitalne nadležnosti Islamske zajednice, te se stoga isti ne može smatrati pravno valjanim aktom. O tome sam govorio već nekoliko puta. Ovo ne ističem kako bih doveo u pitanju pravnu osnovanost da Država provjeri i provjerava sve naše aktivnosti, jer ona to naravno ima pravo i bez tog Ugovora na koji se pozivaju. Sve što radimo je legalno i u skladu sa propisima Crne Gore. Institucije koje bodu oči pojedincima, a riječ je, kako čujem o Školi Kur’ana časnog, igraonici za djecu Reuda, registrirane su kod nadležnih državnih institucija.

POLITIKANSTVO: Medijski se javnosti prezentira da mi je data mogućnost da biram da se opredjeljujem izmeðu, kako kažu dvije strane, dvije Islamske zajednice. Naravno, da se i u ovom slučaju radi o čistom politikanstvu i amaterskom pravnom laicizmu. Ja sam se u ovu Islamsku zajednicu zaposlio prije sedam godina i sva dalja naklapanja u tom smislu su rezultat samo hirova pojedinaca i frustracija po raznim osnovama.

Naravno, pročitao sam uvredjljive sadržaje izrečene iz usta prvog čovjeka Islamske zajednice u Crnoj Gori, i na njih, najkraće rečeno, ne želim odgovarati, piše u pismu Hafiz Abdurrahman ef. Kujević, koje je poslao iz Mekke.

(Bošnjaci.net)