Muftija sandžački za TV Crna Gora govori o otvaranju vrtića Reuda i Školi Kur'ana u Rožajama

Image

Škola Kur'ana i dječiji vrtić “Reuda” u Rožajama dio su programa koji postoji duže od 15 godina kaže za Televiziju Crne Gore muftija-sandžački Muamer Zukorlić.

Za takvu vrstu programa kaže da mu nije potrebna dozvola ni državne ni lokalne samouprave niti reisa, jer su ti objekti već registrovani u okviru Bošnjačke kulturne zajednice i Muslimanskog omladinskog kluba.

Muftija sandržački Muamer Zukorlić ne razumije kada je i zašto razljutio reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata Fejzića, koji ga je optužio za fašističko djelovanje.

„Očito je u pitanju neko ogorčenje – bijes, meni nejasno odakle i zašto dolazi. Lična nesigurost“, kaže Zukorlić.

On kaže da nema ništa sporno u otvaranju Škole Kur’ana i islamskog dječjeg vrtića u Rožajama, jer muftijstvo sandžačko potpuno legitimno djeluje u oba dijela Sandžaka.

„Ne prihvatamo obavezu mi za ovu vrstu programa, ni za dozvolu od strane države, ni za dozvolu od strane Rifata Fejzića, lokalne uprave. Ako je to registrovano u bilo kojoj formi. To su već registrovani subjekti kao što sam kazao ili kao bošnjačko kulturna zajednica ili dječja igraona“, pojasnio je Zukorlić.

Šta bi muftija Islamske zajednice rekao kada bi poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, sličan objekat otvorio u njegovom Novom Pazaru?

“Meni to ne bi smetalo“, odgovara muftija.

Na pitanje da li želi da podijeli Islamsku zajednicu i šta mu je cilj u Crnoj Gori, muftija kaže da želi da na jednom istorijskom regionu funkcioniše bez prepreka.

„Bez stajanja u redovima na tim granicama. Bez toga da vi meni sada govorite da je to drugi svijet, da ja mogu otvoriti vrtić u Pazaru, ali ne mogu u Rožajama. To je opasna poruka. Mi samo to želimo, mi želimo da i Srbiju i Crnu Goru doživimo kao svoje domove. To mora biti na obostrano povjerenje i zadovoljstvo i mi smo na to spremni da uzmemo svoja prava i da damo svoju lojalnost“, kazao je Zukorlić.

Predstavnicima bošnjaka u Vladi i Skupštini Crne Gore zamjera što umjesto partnerskog imaju poltronski odnos.

“Jedno pričaju naši bošnjački političari u Crnoj Gori, dok su u opoziciji a drugo kad postanu ministrri i doðu na vlast, vi znate da je tako“, ističe muftija sandžački.

Zukorlić kaže da su jedini interes Bošnjaka stabilne Crna Gora i Srbija, jer ako te države imaju problem, imaju ga i Bošnjaci. Nije kaže radikalan već sa razlogom oprezan.

“Shvatate li vi da su bošnjaci ranjeni sa 11 valova genocida, da su duboko ranjeni nedostatkom konvencionalne nacionalne države koja ih štiti i to izaziva nesigurnost. I vi sad očekujete da Bošnjaci u Sandžaku i u Srbiji i Crnoj Gori potpuno bezuslovno vjeruju i Srbiji i Crnoj Gori da im se neće desiti ništa niti jedan genocid, a desili su im se od strane te dvije države“, zaključio je Zukorlić.

“Amfilohije baštini genocidnu politiku”

Generalno nezadovoljan politikom Srpske pravoslavne crkve, Zukorlić tu vidi dva problema, ne razumijevanje izazova 21. vijeka i nesigurnost u sopstveno pravoslavno učenje. Posebna priča je kaže mitropolit Amfilohije.

“Izjava koja se prije nekoliko sedmica čula od Amfilohija u kojoj on veoma otvoreno pravda genocid nad muslimanim, je poziv na genocid. I priznanje da Srpskoj pravoslavna crkva na čelu sa Amfilohijem Radovićem zapravo baštini genocidnu politiku. To je stravično:”

Iako u Novom Pazaru uživa neprkosnoven autoritet, ima ogroman uticaj i neksrivenu moć na sve, od vjere i politike do biznisa, muftija Zukorlić i tamo ima svoje ljute oponente, koji su ga nekada zdušno podržavali.

(RTCG)