Saopćenje Muftijstva sandžačkog

Image

Muftijstvo sandžačko izneneðeno je izjavom predsjednika Republike Crne Gore Filipa Vujanovića kojom se usuðuje da odreðuje granice Islamskoj zajednici i njenim autoritetima, kao i da daje sebi za pravo da tumači islamske norme o jedinstvu Islamske zajednice.

Do sada je g-din Vujanović slovio kao odmjeren i mudar političar koji ne izaziva konflikte. Poznato je da je u sporu Srpske pravoslavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve bio veoma oprezan. Ni tada ni danas mu nije smetalo da SPC iz druge države slobodno djeluje na prostoru Crne Gore.

Nije dobro da ijedan političar, pa ni predsjednik države crtaju granice vjeri i vjerskoj zajednici, pogotovu kada te granice neprirodno prolaze posred naših porodica, naše vjere, kulture i nacije. Predsjednik države treba da vodi računa o interesu države i njenih graðana, a to su, prije svega, mir i stabilnost. Ovakve izjave zasigurno ne doprinose očuvanju i afirmaciji mira i stabilnosti.

Razumijemo stogodišnju naviku političara da imaju vjerske zajednice i vjerske funkcionere koji će služiti njihovim političkim interesima, ali je došlo vrijeme da i oni moraju razumjeti da muslimani konačno žele i imaju pravo imati imame i muftiju koji će služiti, prije svega, očuvanju i unapreðenju vjere, kulture, tradicije i identiteta.

Vrijeme civilizacijskog mraka u kome je vlast ureðivala Islamsku zajednicu je iza nas. U 21. vijeku odnosi meðu vjerama, kulturama, zajednicama, državama i narodima ureðuju se na principu društvenog ugovora i ravnoteži izmeðu prava i obaveza i meðusobnog poštivanja.

Sandžak je historijska, vjerska, kulturološka i geografska cjelina koju ne mogu podijeliti nikakve političke granice, bilo da su uspostavljene silom ili nepoštivanjem političkih dogovora.

Muftija sandžački je domaćin, a ne gost u oba dijela Sandžaka. Oni političari koji to razumiju imaće ga za sagovornika u cilju očuvanja i afirmacije mira, stabilnosti i prosperiteta i države i naroda.

Infotmativna služba Muftijstva