Muftija sandžački na konferenciji govorio o izborima za BNV i sedam godina od agresije na IZ-u

Image

Muftija sandžački, 03.10.2014, održao je konferenciju za novinare na teme Izbora za BNV i Obilježavanje 7 godina od agresije na Islamsku zajednicu.

Iako je svima poznata priča koja se dogodila prije četiri godine na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, kada je država spriječila konstituisanje tog vijeća, iako je BKZ-a na čelu sa Muftijom ostvarila ubedljivu pobjedu.

Muftija je ukazao na nekorektnosti koje su nanete Bošnjacima na tim izborima.

„Bošnjaci su pred dilemom da li da budu do kraja principijelni, jer nakon ovakve nepravde ne žele više učestvovati u sistemu koji dopušta takvo kršenje zakona. Takav stav bi bio etički, ali s druge strane Bošnjaci treba da se suoče sa novim izazovom. Svjesni svega što im je učinjeno, nepravde, surovosti, ali da iskoriste novu šansu, jer ne žele dopustiti da drugi koji ili nisu kadri, ili ne žele da predstavljaju Bošnjake kroz BNV-e, vode tu organizaciju. Mi želimo da po ko zna koji put poručimo da su Bošnjaci narod koji svaku pozitivnu priliku koristi, koji negativne pojave želi pretvoriti u pozitivnu energiju, koji se bori protiv svega što je negativno, i tako pokazuje sopstvene vrijednosti.“- rekao je Muftija sandžački.

Ljudi okupljeni oko Islamske zajednice, Fakulteta za islamske studije, Internacionalnog univerziteta, BKZ-a, BDZ-a kao i drugih organizacija i udruženja odlučili su da treba izaći na izbore.

Iako je imao uvjeravanja sa raznih strana da se kandidira za izbore za BNV-e, Muftija je istakao da je na prethodne izbore izlazio jer je na to bio natjeran jer je to bio način odbrane Islamske zajednice.

„Zato nemam ambiciju niti namjeru da lično budem u BNV-u, niti jednom drugom političkom organu. Moja orijentacija i profesionalna i misijska je veoma jasna i tiče se vjere, obrazovanja i kulture.“poručio je muftija Zukorlić.

Muftija je pozvao Bošnjake da provjere da li su upisani u poseban birački spisak za učešće na izbore za BNV-e.

„Zato pozivam Bošnjake Sandžaka, Bošnjake svih dijelova Srbije, da se trgnu iz svojevrsne apatije. Znam da su neki razočarani, posebno oni koji su prije četiri godine dali svoj glas BKZ, ali taj osjećaj će biti na štetu njih samih i štetu Bošnjaka. Pozivam ih da se trgnu iz učmalosti, rušenje legaliteta BNV-a i pobjede BKZ-e je imalo za cilj izazivanje beznaða kod Bošnjaka, a naši protivnici to i žele. Baš zato što je to bila namjera mi Bošnjaci ne treba da potpadnemo pod tu namjeru protivnika i odustanemo od borbe. Treba biti dosljedan, uporan.“ naglasio je Muftija.

Muftija je pozvao Bošnjake da u svom okruženju budu konstruktivni faktori u pogledu afirmacije svijesti o važnosti izbora za BNV.

U drugom dijelu konferencije muftija je napomenuo i činjenicu da je Islamska zajednica prije tri godine bila na meti agresije, nakon čega je počela nova stranica meðu muslimanima u Srbiji. Stranica gorčine koja je otpočela jednim presedanom, za IZ-u i Bošnjake jer se do tada u historiji Sandžaka nije desilo tako nešto.

„Danas nakon sedam godina možemo sa uvjerenjem i ponosom konstatovati da je Islamska zajednica odbranjena, da su imami, vjernici i svi oni koji su sebe vidjeli u tom safu ostvarili nešto što je u tom trenutku bilo iracionalno. Za ovih sedam godina smo izgradili više džamija, nego što nam je oteto, uspjeli smo rekonstruisati sistem IZ-e, koji je bio ugrožen“ kazao je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić.

Muftija je naglasio da danas nema sumnje da udar na Islamsku zajednicu nije izazvan unutar Islamske zajednice , već je njegova stvarna pozadina politička sa primesama vjerskoga, gdje su imali učešća oni faktori kojima je smetala jaka Islamska zajednica. Takoðe je naglasio da je pritisak od strane državnih organa ka Islamskoj zajednici u značajnoj mjeri smanjen, a vidljiva je i promjena retorike jednog od ključnih političkih faktora u razbijanju Islamske zajednice, predsjednika SDA Sulejmana Ugljanina.

„Ja pozivam i gosp. Ugljanina i Ljajića da daju doprinos vraćanju jedinstva Islamske zajednice i da daju doprinos da se izbori provedu u jednom normalnom ambijentu. Jeste važno da se vrati jedinstvo Islamske zajednice, ali je važnije da doživimo ozdravljenje bošnjačke nacije na ovom prostoru. Da normalno komuniciramo, ali da otvorimo novu stranicu gdje ćemo naše razlike artikulirati uz puno poštovanje sagovornika. Ja svoj doprinos dajem maksimalno“ poručio je Muftija Zukorlić.

SANA – Amela Salkovic