Bajramska poruka sa Arefata

Image

Danas kada milioni muslimana iz čitavog svijeta u ihramima izvršavaju osnovni rukn hadža – boravak na Arefatu, iskreno moleći Uzvišenog Allaha da podari dobro islamskom ummetu i svim ljudima dobre volje,

da nestane nepravde i nasilja u svijetu, da zavladaju pravda, mir, sigurnost i povjerenje meðu ljudima; kada se cijeli islamski ummet priprema željno iščekujući sutrašnji prvi dan Kurban bajrama kada će kod svojih kuća sa članovima svojih porodica prinijeti kurban, kako bi se oslobodili oholosti i sebičnosti i pokazali spremnost da žrtvuju dio svog imetka odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice, Centru za humanitarni rad i vakufskim kuhinjama, kao i svima onima kojima je takva pomoć potrebna, učim dovu Uzvišenom Allahu dž.š. ovdje na Arefatu, na ovom veličanstvenom mjestu, da hadžijama ukabuli hadž i primi njihove dove, da onome ko prinese kurban upiše u knjigu dobrih djela, da omogući da muslimani u cijelom svijetu Bajram provedu u miru, zdravlju, raspoloženju i rahatluku sa članovima svojih porodica.

Braćo i sestre. Pravi musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni drugi ljudi, kaže Muhammed s.a.v.s. Stoga, neka nam Bajram uljepšaju riječi i pružena ruka prema našim komšijama koji su najbolji svjedoci naše iskrenosti u vjeri.

U tom smislu, pripadnicima islama u Sandžaku, Vojvodini, Centralnoj Srbiji i Preševskoj dolini BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić