Bajramske svečanosti u Prijepolju i Priboju

Image

Nakon Novog Pazara, Bajramske akademije održane su u Prijepolju i Priboju. Bogat kulturno- umjetnički program krasio je ove akademije, a u punim salama mogla se vidjeti radost na licima ljudi, radost koju samo Bajram može donijeti.

Muftija se u Prijepolju obratio prisutnima govoreći o Bajramu, njegovoj veličini, kurbanu, hadžu i tekbiru.

On je govorio koje vrline treba da ima i da krase svakog muslimana.

„Islam baštini pravdu za sve ne samo za muslimane. Pravi musliman je onaj čovjek od čijeg su jezika i ruke drugi sigurni. Ove dvije stvari kada bismo izgradili kao moralne vrijednosti, postupak i riječ, kada bi sklonili laži, potvoru, ogovaranje,od jezika kao i loše djelo od ruke nestali bi loši meðuljudski odnosi. Islam je došao da uredi meðuljudske odnose na tim vrijednostima. To je naša poruka“

Nakon Prijepolja akademija je nastavljena u Priboju 06.10.2014 godine, glavni imam Medžlisa Priboj, dr. Enes ef. Svraka, u svom obraćanju istakao je da su Bajrami protkani ibadetima i skupovima na kojima se dijeli sreća. On je naglasio da je u proteklom stoljeću narod Bošnjački bio sputan kako u vjeri, tako i u nacionalnim pitanjima.

„Primjer toga je da prije dvadeset godina na ovim prostorima je bilo samo četiri teologa, danas Sandžak broji preko stotinu i pedeset. Primjer su i hafizi kojih nije imalo sada ih ima oko desetak . U nacionalnom pogledu bili smo Bošnjaci, pa niko i ništa, pa muslimani, nakon toga sada smo svjesni da smo Bošnjaci jer mi dobro znamo ko smo i šta smo“ poručio je dr. Enes ef. Svraka.

Bajram je mubareklisao Pribojcima i muftija sandžački, Muamer ef. Zukorlić, koji je naglasio da su Pribojci nadživjeli razne zločine, razne ekonomske krahove.

„Vi ovdje u Priboju koji najljepšoj rijeci Limu, govorite bujrum i allahimanet, i svima ostalima. Vi ste ovdje zapadna kapija Sandžaka i istočna kapija Bosne. Zbog svega toga zaslužujete da lično doðem i u oči vas pogledam i sa vama podijelim bajramske trenutke. Dokle god to budemo mogli, htjeli i umjeli, da lični ćeif ostavimo po strani, da jedni drugima doðemo i iskreno se poselamimo, u nama ima dobra i mi imamo pravo na budućnost. To smo mi Bošnjaci, evo nas zajedno iako nas razdjeljuju po svakom šavu. Ostat ćemo jedinstveni u vjeri i naciji, u politici dozvoljeno je imati razna mišljenja ali poštivati druge. To je ono za šta se mi borimo.“

Muftija je pozvao Pribojce i Prijepoljce da uzmu učešće na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

„Nepravdi se ne treba pustiti put. Mi treba da učestvujemo na ovim izborima kako bi otklonili nepravdu.“

On je apelirao na Prijepoljce da budu aktivni, da ne budu pasivni da ne dozvole nepravdu, da provjere birački spisak, jer muslimani neće dozvoliti da opet budu žrtve, jer ćemo biti pitani šta smo uradili za sebe i svoje okruženje.

„Probudite se i vi ćete biti pobjednici. Uradite ono što možete“ poručio je muftija sandžački.

SANA – Amela Salkovic