Aktivnosti delegacije Mešihata u Kasimu i Medini

Image

Boravak u Medini nakon obavljenog hadža predstavnici Mešihata zaduženi za brigu o hadžijama i realizaciju predviðenih aktivnosti Rešad ef. Plojović, Enver ef. Omerović i hfz. Abdurahman Kujević, iskoristili su da obogate i važnim susretima sa bošnjačkim studentima porijeklom iz Sandžaka i Bosne, te istaknutim alimima važnim pojedincima na ovom prostoru.

Delegacija Mešihata je u nedjelju, 12.10.2014. g. u pratnji vrijednog studenta iz Sandžaka Berina Ljajića, posjetila regiju Kasim i u gradu Burejdi se sastala sa bošnjačkim studentima, kojih je u ovom gradu 55. Studenti su izrazili svoje oduševljenje i radost zbog zijareta, naglašavajući da je ovo prva zvanična posjeta jedne ovakve delegacije njima. Rešad ef. Plojović je u ime delegacije kazao da Islamska zajednica kojoj pripada i koju predstavlja vodi brigu o svojim studentima, a posjeta njima ukazuje da na njih ozbiljno računa u budućnosti. Nakon susreta sa studentima i upoznavanja sa aktivnostima studentskog udruženja koje djeluje u ovom gradu, delegacija se sastala sa predstavnicima Univerziteta u Kasimu, šejhom Abdurahmanom Aklom zaduženim za brigu o studentima Bošnjacima, njihovom smještaju i praćenju tokom studija, kao i šejhom Fehdom istaknutim alimom i profesorom Univerziteta, te poznatim vakifom.

U večernjim satima delegaciju Mešihata je ugostio i posebnu pažnju pokazao šejh Muhamed Ibn Abdu-l-Aziz, koji je posljednji ramazan proveo sa muslimanima Sandžaka i učinio ga nezaboravnim. Na sijelu i večeri koji su prireðeni u čast predstavnicima Mešihata prisustvovalo je oko 20 alima, univerzitetskih profesora, istaknutih ličnosti, te poznati saudisjki alim Selman Avde, čije raspoloženje i komentari su oduševili prisutne i učinili ovaj zijaret i druženje nezaboravnim. Delegacija je upoznala domaćine o aktivnostima Mešihata i ostvarenim rezultatima i pozvala ih da posjete Sandžak kako bi se uvjerili u kvalitet ostvarenih rezultata.

U utorak, 14.10.2014.g. je prireðeno druženje sa sandžačkim studentima u Medini koji su ove godine bili izuzetno aktivni u pomaganju hadžijama da se obredi hadža i umre izvrše kvalitetno i efikasno. Tokom susreta je bilo riječi o aktivnostima i rezultatima djelovanja studentskog udruženja u Medini, a studentima su se u ime Mešihata obratili Rešad ef. Plojović i hfz. Abdurahman ef. Kujević. Susretu sa studentima je u svojstvu gostiju prisustvovao značajan broj hadžija iz Sandžaka. Nakon zvaničnog dijela susreta, u organizaciji Udruženja studenata u Medini upriličena je zajednička večera i druženje do kasno u noć.

Informativna služba