Promocija Enciklopedije  vakuf Bošnjacima

Image

U povodu izlaska prve Enciklopedije sandžačkobošnjačke književnosti, Svjetski bošnjački kongres i Izdavačka kuća “El-Kelimeh” organizirali su promotivni skup, u Velikoj sali Doma kulture u Novom Pazaru. Na skupu su govorili : Muftija Muamer ef. Zukorlić, dr. Jahja Fehratović, prof. Zehnija Bulić.

Interesovanje za ovo izdanje je bilo veliko o čemu govori krcata sala Doma kulture. Promociji su prisusustvovali predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić, rektor IUNP-a Suad Bećirović, dekan FiS-a dr. Enver ef. Gicić, kao i mnogi drugi predstavnici javnog, političkog i kulturnog života Sandžaka.

Promociju je otvorio autor tog kapitalnog djela dr. Jahja Fehratović, koji je naglasio da ona predstavlja vakuf Bošnjacima. Razlog koji ga je natjerao na ovaj korak je kako kaže nepravda koja se nanosila ravnomjerno kako Bošnjacima kao narodu tako i njihovoj kulturi, kada su je svi otimali i svojakali, a sami Bošnjaci nisu o tome ništa znali.

“Ovim projektom Bošnjaci postaju kulturna nacija. Moja ideja je da sve što je rascjepkano, što nam je oduzeto, da okupim i uokvirim u jedan cjelovit knjižni fond. To nas može učiniti ponosnima jer mi smo književna nacija. ”

Dr Jahja Fehratović zahvalio se svima koji su podržali njega i ovaj projekat. Profesor Zehnija Bulić, istakao je da knjiga ne bi ugledala svjetlost dana prije svega bez velikog rada i zalaganja njenog autora ali i institucija koje su stasale i sazrile da podrže jedan ovakav projekat.

“Bez ove knjige ne može se zamisliti dalje obrazovanje Bošnjaka, iz nje će se raditi knjige za osnovne i srednje škole, na njoj će stasavati buduće generacije Bošnjaka. ”

Muftija sandžački, sami recezent knjige, autor jednog od djela u knjizi na samom početku govorio je o značaju da jedan narod preraste u naciju, prednosti i orgariziranosti nacije, prednosti u očuvanju kulture i neasimilaciji. Bošnjaci su narod koji iz pepela se raða i stvara ovakvo djelo koje je prije svega dar od Allaha dž.š.

“Do sada nije izašla ovakva knjiga o Sandžaku. Narod koji ima svijest da ovako lijepo obuče jedno djelo znači da je svjestan šta se nalazi meðu koricama.”

On je istakao da naša lijepa vjera islam je vezana prvenstveno za knjigu, a to je Kur'an. Onaj ko nije vezan za knjigu njegova je vjera tanka.

“Bošnjaci su se odvojili od knjige nakon raznih progona i genocida nisu imali vremena razmišljati o knjigama. Evo sada dižemo se iz pepela, ali šta god da uradimo zatalasaju se mediji. Svi imaju pravo na himne, ali kada naši ljudi napišu nešto lijepo i fino, ljulja se država od pet strofa. To su dobri znakovi, govore da smo živi i važni jer o navažnima se ne govori.”

Muftija je naglasio da je ovo prva enciklopedija koja je otštampana bez novca poreskih obveznika ili raznih fondova. Knjiga je izašla pod pokroviteljstvom SBK-a, i izdavačke kuće El-Kelimeh.

Sam Muftija Muamer ef. Zukorlić je autor jednog djela koje nosi naziv “Vjera dobrih Bošnjana” a nalazi se u prvom tomu knjige. Muftija je pisao o periodu prije dolaska islama na Balkan i Bošnjanima koji su tada tu živjeli.

“Mi smo zaštitnici monoteizma u Evropi, to je nešto što nas delegira da budemo ponosni. Naši preci Bošnjani su ginuli braneći svoja uvejrenja i vjerovanje u jednog jedinog Boga. Mi smo starosjedioci, nismo došljaci i mi smo ponosni na svoju kulturu.”

Muftija se osvrnuo na predstojeće izbore za BNV-e govoreći da nisu prošli izbori bili oteti od strane vlasti, ova knjiga bi bila kao Britanika, ali muslimani imaju izreku za sve što se dogodi za hair je bilo.

“Pored toga dali smo državi šansu. Ako narod da povjerenje listi na čelu sa dr. Jahjom biće to moralna pobjeda. Prošli put je vlast otela pobjedu, sada je sve do volje naroda. Ako bi se narod sad razočarao i odustao fleka ne bi bila na državi, već na nekom drugom. Nepravda bi i dalje bila nepravda.

Muftija je poručio da biramo po svojoj svijesti i savjesti, ali sve što odlučimo ima svoje posljedice i rezultat.

SANA – Amela Salkovic