Muftija Dudić primio predstavnika Britanske ambasade

Image

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić, u srijedu 15.10.2014. godine, primio je političkog sekretara Ambasade Velike Britanije Džejmsa Mura.

Britanski diplomata se interesovao o predstojećim izborima za Nacionalni savjet Bošnjaka, primijetivši da se izborna kampanja odvija u atmosferi bez tenzija za razliku od prijašnjih izbora. Muftija Dudić ga je podsjetio na nepravdu koju je prethodna vlast u Beogradu učinila Bošnjacima nakon izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće 2010. godine, naglasivši da se četiri oduzete godine teško mogu nadoknaditi, uz uvjerenje da će glasači na narednim izborima ponovo prepoznati kompetentne ljude koji će ih predstavljati u oblastima kao što su kultura, jezik, obrazovanje i informisanje, te da će izabrano Vijeće funkcionisati u pomenutim oblastima.

Gospodin Mur je izrazio interesovanje i za rezultate na polju vraćanja jedinstva Islamske zajednice. Predsjednik Mešihata je u vezi sa tim naglasio da je glavni cilj njegove kandidature na ovu funkciju uprave vraćanje njenog jedinstva Zajednice, ali da aktuelna vlast u Beogradu i lokalni politički faktori koji su odgovorni za ugrožavanje njenog jedinstva moraju poraditi na ispravljanju i ove nepravde prema muslimanima, istakavši da Islamska zajednica nikada neće odustati od uloge faktora stabilnosti uz njenu punu slobodu i autonomnost.

Informativna služba