Saopćenje Mešihata IZ-e na izjavu direktorke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

Image

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji obavještava javnost da izjava direktorke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Mirjane Andrić, prilikom posjete Novom Pazaru 20.10.2014. godine, da Republički zavod nije dobio nikakav zahtjev od Islamske zajednice u vezi sa restauracijom Stare Novopazarske banje, nije tačna.

Mešihat je u septembru ove godine uputio zahtjev Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture za izdavanje uslova za restauraciju Novopazarske banje. Po nalogu Republičkog zavoda, regionalni zavod u Kraljevu obratio se Mešihatu radi omogućavanja obilaska stare Novopazarske banje u cilju utvrðivanja potrebnih uslova restauracije.

Čudno je da direktorka Zavoda nije obaviještena o aktivnostima ustanove koje predvodi. Nije dobro da bilo ko, a posebno činovnici važnih ustanova, daju netačne i neodmjerene izjave.

Od Zavoda za zaštitu spomenika kulture očekujemo da se u skladu sa zakonom, koji garantuje ravnopravnost crkava i vjerskih zajednica, ophodi identično kao prema spomenicima pravoslavne kulture koji su u posjedu Srpske pravoslavne crkve.

Mešihat pozdravlja inicijativu Gradske uprave u Novom Pazaru o pokretanju opsežne akcije obnove kulturno-historijskih spomenika ovoga grada.

Informativna služba