Saopćenje Muftijstva sandžačkog na izjavu predsjednika općine Tutin

Image

Muftijstvo sandžačko najoštrije osuðuje uvrjedljive izjave predsjednika Općine Tutin Šemsudina Kučevića upućene autoritetima Islamske zajednice prilikom predizbornog skupa „Liste za bošnjačko jedinstvo Dr Sulejman Ugljanin“ u Tutinu 20.10.2014. godine.

Ove izjave u suprotnosti su sa pozivima Dr Sulejmana Ugljanina na bošnjačko nacionalno jedinstvo te najavama da će on i njegova lista doprinijeti vraćanju jedinstva Islamske zajednice, posebno ako se ima u vidu da su uvrede izrečene u prisustvu gospodina Ugljanina.

Ovakve izjave su u suprotnosti sa sporazumom o fer predizbornoj kampanji za Bošnjačko nacionalno vijeće potpisanom od strane dvije bošnjačke liste, koje je potpisao i lično Šemsudin Kučević.

Ovakve izjave podsjećaju na vrijeme kada je ova politička opcija bila jedna od nosilaca ugrožavanja jedinstva Islamske zajednice.

Očekujemo da se ovakve izjave više ne ponavljaju kako bi Bošnjaci Sandžaka dočekali da njihovi predstavnici mogu javno komunicirati bez uvreda, a u skladu sa našom vjerom, kulturom i tradicijom.

Informativna služba