Imam Mesdžidu-l-harema posjetio Potočare

Image

Salih bin Humejd, imam i hatib Mesdžidu-l-harema iz Mekke, predsjedavajući Uprave dva časna harema i bivši predsjednik Savjetodavne skupštine (Medžlis šura) Kraljevine Saudijske Arabije posjetio je danas Memorijalni centar u Potočarima.

Uz Humejda Potočare je posjetio i ambasador Saudijske Arabije u BiH Muhammed Al-Thakafi. Obišli su Memorijalni centar i sastali su se sa predstavnicama Udruženja “Majke Srebrenice“.

Humejd i Al-Thakafi su odali počast nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenice 1995. godine. Salih Bin Humejd je izrazio žaljenje zbog žrtvama koje su nevino stradale u Srebrenici.

”Ovo što vidim je tragično i tužno. Ovo je dokaz kakve zločine čovjek može počiniti u nedostatku zakona i pravde. Vjerujemo da su svi oni koji su pokopani u mezarju Memorijalnog centra šehidi kod dragog Boga. Oni su primjer žrtve muslimana na Božijem putu za svoju domovinu i svoju vijeru”, istakao je Humejd.

Predstavnice ”Majki Srebrenice” izrazile su zadovoljsvo jer su ovakve posjete njihova utjeha.

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, istakla je da im ”ove posjete mnogo znače te da su one dokaz da one nisu same”.

Ranije danas su Humejd i Al-Thakafi posjetili Tuzlu gdje su obišli Behram-begovu medresu i Džamiju princa Abdullaha u Tuzli, koja je otvorena 2000. godine, a koja od danas nosi naziv džamija Kralja Abdullaha tačnije Džamija sluge dvaju harema Kralj Abdullah Bin Abdulah Aziz Ali Saud.

Tablu sa novim imenom otkrili su Humejd i Al-Thakafi.

klix